Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Στα €931 δισ. μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της ευρωζώνης υποχώρησαν στα 931 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 από 972 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

EKT: Στα €931 δισ. μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Oι τράπεζες της ευρωζώνης μείωσαν σημαντικά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με τις ιταλικές και ιρλανδικές τράπεζες να επιτυγχάνουν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν στα 931 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016 από 972 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η μισή από την καταγεγραμμένη πτώση προήλθε από τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πάνω από το 25% των συνολικών «κόκκινων» δανείων της ευρωζώνης.

Η Unicredit είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση αυτή, καθώς άντλησε κεφάλαια και έβαλε προς πώληση δάνεια αξίας 17,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ιταλίας δείχνουν πως οι υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες δεν κατάφεραν να σημειώσουν ανάλογη πρόοδο στο ζήτημα των προβληματικών δανείων.

Οι ιρλανδικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους στα 33,5 δισ. ευρώ από 38,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες επιβαρύνονται από το τρίτο μεγαλύτερο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, πραγματοποίησαν μηδενική πρόοδο.

Οριακή άνοδο σημείωσε ο «δείκτης κάλυψης», με τα στοιχεία της ΕΚΤ να δείχνουν πως οι τράπεζες έχουν βάλει στην άκρη αποθέματα 44,6% για την κάλυψη των προβληματικών δανείων.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι περιορίζει τη χορήγηση νέων δανείων και υπονομεύει την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v