Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RBS: Επιστροφή σε κέρδη το α’ τρίμηνο

Η τράπεζα εμφάνισε κέρδη 259 εκατ. έναντι ζημιών 968 εκατ. πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων από τις βασικές δραστηριότητες αυξήθηκαν 30%. Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά πως θα χάσει ένα μέρος των 45,5 δισ. που επένδυσε με τις διασώσεις.

RBS: Επιστροφή σε κέρδη το α’ τρίμηνο

Η Royal Bank of Scotland εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο υψηλότερα από το αναμενόμενο καθαρά κέρδη και εκτίμησε πως παραμένει σε πορεία προς κερδοφορία για ολόκληρο το 2018. Η RBS έχει καταγράψει απώλειες για εννέα συναπτά έτη μετά τη διάσωσή της από τη βρετανική κυβέρνηση μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με ελάχιστα μόνο κερδοφόρα τρίμηνα μέσα σε αυτά τα χρόνια.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στο τρίμηνο στα 259 εκατ. στερλίνες, έναντι καθαρής ζημιάς 968 εκατ. στερλινών το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη μόλις 50 εκατ. στερλινών.

Οι βασικές δραστηριότητες της τράπεζας, εξαιρώντας μονάδες και περιουσιακά στοιχεία που «ξεφορτώνεται», κατέγραψαν κέρδη προ φόρων ύψους 1,33 δισ. στερλινών, δηλαδή 30% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται κυρίως σε καλύτερες συνθήκες στο trading πελατών.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει στην κατοχή της το 70% της RBS έπειτα από τις διασώσεις της το 2008 και το 2009, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα πως η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να πουλήσει τις μετοχές της για λιγότερο από τις 45,5 δισ. στερλίνες που επένδυσε.

Το MarketWatch τονίζει πως οι απώλειες της τράπεζας για το σύνολο του 2016 διαμορφώθηκαν σε 6,96 δισ. στερλίνες και υπενθυμίζει ότι ο διευθύνων σύμβουλος Ross McEwan έχει εκτιμήσει στο παρελθόν πως η RBS θα επιστρέψει σε κερδοφορία μέχρι το 2018.

Σημαντική αναποδιά που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι ένας διακανονισμός με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με παράτυπες πωλήσεις τοξικών ενυπόθηκων χρεογράφων από την τράπεζα την περίοδο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η RBS ενημέρωσε σήμερα πως είναι ακόμη εν μέσω διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v