Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ρυθμό 0,7% αναπτύχθηκε η αμερικάνικη οικονομία το Q1

Επιβραδύνθηκε η αμερικάνικη οικονομία τους πρώτους τρεις μήνες του έτους υπό το βάρος των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών. Ανάπτυξη 1,2% προέβλεπαν οι αναλυτές.

Με ρυθμό 0,7% αναπτύχθηκε η αμερικάνικη οικονομία το Q1

Η αμερικάνικη οικονομία αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 0,7%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2014. 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1%. 

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,2%. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας, κινήθηκαν μόλις 0,3% υψηλότερα. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2009.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, η επιβράδυνση του ΑΕΠ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έκτακτες συνθήκες, όπως ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός και η μεταβλητότητα στα αποθέματα.

«Υπάρχουν λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι κάποια από τα πράγματα που είναι αδύναμα στο πρώτο τρίμηνο θα αντιστραφούν στο δεύτερο, συγκεκριμένα οι δαπάνες και τα αποθέματα» ανέφερε σε σημείωμα ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan για την αμερικάνικη αγορά. «To εισόδημα από την εργασία αρχίζει να ενισχύεται σταδιακά και στηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες» πρόσθεσε.

«Αποδίδουμε μεγάλο μέρος της αδυναμίας στο πρώτο τρίμηνο σε δύο παροδικούς παράγοντες» ανέφερε ο Andrew Hollenhorst της Citigriup. Ο πρώτος είναι ο ζεστός καιρός και ο δεύτερος οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων.

Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως θα είναι δύσκολο για τον Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει το στόχο για ανάπτυξη κοντά στο 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v