Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νουί: «Σε άρνηση» κάποιες τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης υπάρχουν τράπεζες που δεν τα πάνε τόσο καλά αλλά είναι προσηλωμένες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, άλλες όμως βρίσκονται σε άρνηση και θα πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθούν, τόνισε η κ. Νουί.

Νουί: «Σε άρνηση» κάποιες τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης βρίσκονται «σε άρνηση» για τα προβλήματά τους με τα «κόκκινα» δάνεια, δήλωσε η επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί.

«Σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης υπάρχουν… τράπεζες που δεν τα πάνε τόσο καλά αλλά είναι προσηλωμένες –και με θάρρος- στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Και υπάρχον άλλες που βρίσκονται κάπως σε άρνηση και θα πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθούν», τόνισε η κ. Νουί σε συνέντευξή της στο Φινλανδικό περιοδικό Talouselämä, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή ήταν η απάντησή της σε ερωτήσεις για τα αιτήματα για δημόσια στήριξη της Ιταλικής Monte dei Paschi di Siena και για την διαφαινόμενη αποτυχία να εκκαθαριστεί ο τραπεζικός τομέας τόσο της Ιταλίας όσο και της Γερμανίας.

Η Monte dei Paschi di Siena έχει ένα τεράστιο και αυξανόμενο απόθεμα «κόκκινων» δανείων και έχει υποβάλει αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση από το Ιταλικό κράτος, όμως η διάσωση δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Η ΕΚΤ, ως ο τραπεζικός επόπτης της ευρωζώνης, προσδιόρισε το κεφαλαιακό έλλειμμα της Monte Paschi στα 8,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, όμως στις αρχές της εβδομάδας η κ. Νουί είπε πως είναι απαραίτητες «επιπλέον συζητήσεις» για τις ζημιές της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Monte Paschi, Alessancro Falciai, είπε την Τετάρτη πως παραμένει «εξαιρετικά αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα του αιτήματος της τράπεζας.

Πρόβλημα έχει και η ισπανική Banco Popular με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια ύψους 37 δισ. ευρώ, όμως ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας είπε χθες πως δεν αναμένει η τράπεζα να λάβει δημόσια κεφάλαια. Αντιθέτως, η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v