Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Ιράκ «κλέβει» στις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ

Η συμμόρφωση του Ιράκ περιορίστηκε σε μόλις 61% του στόχου μέχρι στιγμής. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα μειώσει περισσότερο το δεύτερο μισό, ενώ ο ΟΠΕΚ ανέχεται την παραβίαση γιατί η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει 35% παραπάνω από τα συμφωνηθέντα.

Το Ιράκ «κλέβει» στις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ είναι ταυτόχρονα και ο μεγαλύτερος «κλέφτης», όταν πρόκειται για τη συμφωνία που έχει κλείσει το καρτέλ με άλλους εξαγωγείς στην προσπάθεια εξισορρόπησης των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου.

Το Ιράκ άντλησε περίπου 80.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα απ’ ότι επέτρεπε η συμφωνία που εφαρμόστηκε στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Σε περίπτωση που η συμφωνία παραταθεί και στη διάρκεια του 2018, η χώρα θα έχει λιγότερα κίνητρα να συμμορφωθεί, διότι η παραγωγική ικανότητα σε βασικά πεδία στον Νότο επεκτείνεται και ο τριετής αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους την έχει αφήσει να πνίγεται στα χρέη.

«Το να αφήσουν αυτή την παραγωγική ικανότητα αδρανή, θα φέρει ένα κόστος ευκαιρίας που το Ιράκ ίσως διστάσει να σηκώσει», εξήγησε ο Harry Tchilinguirian, στρατηγικός αναλυτής αγορών στην BNP Paribas, ο οποίος πάντως είναι αισιόδοξος πως τα παγκόσμια αποθέματα θα υποχωρήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς μέλη όπως η Σαουδική Αραβία καλύπτουν τη διαφορά από τις παραβιάσεις του Ιράκ.

Ωστόσο, ένας κίνδυνος προκύπτει σε περίπτωση που επιδεινωθεί η συμμόρφωση του Ιράκ στα συμφωνηθέντα, σε βαθμό που άλλα μέλη του καρτέλ των 13 αρχίσουν κι αυτά τις αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα, επιδεινώνοντας το παγκόσμιο πλεόνασμα που ήδη έχει εξαλείψει μεγάλο μέρος της ανόδου που σημείωσαν οι τιμές μετά την επίτευξη της συμφωνίας τον Νοέμβριο.

«Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά είναι λίγο απογοητευμένοι από τον αντίκτυπο των μειώσεων», τόνισε ο Martijn Rats, αναλυτής πετρελαίου στην Morgan Stanley, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Ντουμπάι. Όπως εκτιμά, τα μέλη του ΟΠΕΚ κατά πάσα πιθανότητα θα σεβαστούν τις περικοπές, αν το Brent κυμανθεί στο εύρος 50-60 δολαρίων, ενώ αν τιμές βρεθούν είτε πέραν του ενός άκρου είτε πέραν του άλλου, αυξάνεται ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο ΟΠΕΚ οραματιζόταν την μείωση της προσφοράς κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με το Ιράκ να «κόβει» 210.000 βαρέλια/ημέρα.

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το Ιράκ άγγιξε μόνο το 61% του στόχου που του αναλογούσε, αν και η συμμόρφωση αυξήθηκε σε 90% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ. Πάντως δεν είναι το μοναδικό κράτος που δυσκολεύεται, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέτυχαν μόνο κατά ένα 57% το στόχο τους το πρώτο τρίμηνο -αν και ξεπέρασαν το στόχο τον Απρίλιο- και πολλοί παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, επίσης δεν έπιασαν τους στόχους τους.

«Αμφιβάλλω για το αν το Ιράκ θα μειώσει κι άλλο το δεύτερο εξάμηνο, απ’ ό,τι έχει μειώσει ήδη», επεσήμανε σε κάθε περίπτωση ο Robin Mills, διευθύνων σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρίας Qamar Energy με έδρα στο Ντουμπάι.

Σημειώνεται ότι οι υπόλοιπο παραγωγοί ανέχονται τις παραβιάσεις του Ιράκ κυρίως επειδή η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την παραγωγή κατά 35% ή 171.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του καρτέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v