Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Θέλουμε συμφωνία στους G20 για ανοικτές αγορές, αλλά ο Τραμπ θα το… δυσκολέψει

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, όμως δεν θα είναι εύκολο, δεδομένης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, είπε η καγκελάριος. «Ανοικτή» σε ΥΠΟΙΚ και προϋπολογισμό ευρωζώνης, υπό προϋποθέσεις.

Μέρκελ: Θέλουμε συμφωνία στους G20 για ανοικτές αγορές, αλλά ο Τραμπ θα το… δυσκολέψει
Η Γερμανία θέλει να κάνει πρόοδο στη βελτίωση του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ευρεία συμφωνία για τις ανοικτές αγορές στη σύνοδο των αρχηγών κρατών των G20 τον επόμενο μήνα, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο προειδοποίησε πως αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ανοικτές αγορές και το ελεύθερο, δίκαιο, βιώσιμο και περιεκτικό εμπόριο αποτελούν κλειδί για την προεδρία μας στους G20», δήλωσε από το Βερολίνο η κα Μέρκελ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερη συμφωνία για αυτό στο Αμβούργο. Δεδομένης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αυτό δεν είναι εύκολο, όμως θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε», συμπλήρωσε.

Κατά την κα Μέρκελ, ο προστατευτισμός μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες βραχυπρόθεσμα, όχι όμως και μεσο-μακροπρόθεσμα.

Αναφερόμενη στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε πως θέλει να συνεχίσει η καλή συνεργασία με τη Βρετανία μετά το Brexit, εκφράζοντας την ελπίδα της πως οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε «καλό πνεύμα».

Οι τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ δεν μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο για τους «27», είπε, σημειώνοντας πως ο κίνδυνος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι οι 27 να μην ασχοληθούν επαρκώς με την ανάπτυξη των υπόλοιπων μελών της ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως μπορεί να σκεφθεί έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, αν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο, αλλά και έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αν βοηθά να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v