Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε ο τρόμος στις Βρυξέλλες

Νέα τρομοκρατική επίθεση χθες σε σιδηροδρομικό σταθμό του Βελγίου απετράπη χωρίς θύματα -πλην του δράστη- καθώς δεν ενεργοποιήθηκε πλήρως ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο βομβιστής αυτοκτονίας, ο οποίος τελικά πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από στρατιώτες.

Επέστρεψε ο τρόμος στις Βρυξέλλες

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου ερευνά την ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από στρατιώτες που φύλαγαν τον σιδηροδρομικό σταθμό Grand Place στις Βρυξέλλες, όταν ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που φορούσε, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανένας.

«Το θεωρούμε τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Eric Van Der Sypt, αρνούμενος να σχολιάσει τις αναφορές μαρτύρων ότι ο άνδρας είχε φωνάξει ισλαμιστικά μηνύματα προτού ενεργοποιήσει αυτό που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν ένας ή δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί σε βαλίτσες.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός VRT μετέδωσε πως οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο άνδρας είχε βόμβα με καρφιά, η οποία όμως δεν ενεργοποιήθηκε πλήρως.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά, ο αγνώστων στοιχείων τρομοκράτης φώναξε στα αραβικά «Αλλάχ Ακμπάρ» (σ.σ. ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

«Κατέβηκα στον σταθμό. Κάποιος έκανε φασαρία. Τελικά φώναξε "Αλλάχ Ακμπάρ" και ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που είχε σε μια βαλίτσα» περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης ένας εργαζόμενος στον σταθμό.

«Εγώ βρισκόμουν πίσω από έναν τοίχο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Ο κόσμος άρχισε να τρέχει να ξεφύγει» πρόσθεσε ο ίδιος άνδρας.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας, μάλιστα, τράβηξε μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η φλόγα που προκλήθηκε από την πυροδότηση των εκρηκτικών του τρομοκράτη.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας, αφού ανακοίνωσε ότι ο τρομοκράτης είναι νεκρός, πρόσθεσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και ότι ο δράστης εξουδετερώθηκε από τους στρατιώτες που βρέθηκαν στο σταθμό αμέσως μετά την έκρηξη.

Πιθανότατα γι' αυτό η σορός του απομακρύνθηκε μετά από ώρα, προκειμένου πρώτα οι πυροτεχνουργοί να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος κίνδυνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre, ο άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών, προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά επιχείρησε να τραβήξει την προσοχή των στρατιωτών που βρίσκονταν μέσα στο σταθμό, στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση τον Μάρτιο του 2016, με στόχο τότε το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας και τον σταθμό του Μαελμπέκ.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ και ο υπουργός Εσωτερικών της βελγικής κυβέρνησης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο εθνικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων και παρακολουθούσαν την κατάσταση.

Ο σταθμός και η περιοχή του ιστορικού κέντρου, η οποία ήταν γεμάτη κόσμο, εκκενώθηκαν και η αστυνομία έστησε περίμετρο ασφαλείας.

Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στις Βρυξέλλες και η Grand Place εκκενώθηκαν με εντολή της αστυνομίας.



 
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το πρόσωπο αυτό φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, όπως μετέδωσαν βελγικά ΜΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v