Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Barclays ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές να μπει το bitcoin «στο παιχνίδι»

Η τράπεζα συζητά με εταιρίες fintech και την αρμόδια βρετανική αρχή, για «να καταστήσουν ασφαλές» το ψηφιακό νόμισμα. Άλλες χώρες έχουν κάνει βήματα, αλλά η Βρετανία παραμένει επιφυλακτική, λόγω της κακής φήμης των κρυπτονομισμάτων.

Η Barclays ζητά από τις ρυθμιστικές αρχές να μπει το bitcoin «στο παιχνίδι»

Η Barclays βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε διαπραγματεύσεις με ρυθμιστικές αρχές και εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), προκειμένου να μπουν τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin «στο παιχνίδι», όπως ενημέρωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος για τις βρετανικές δραστηριότητες της τράπεζας, Ashok Vaswani.

Μιλώντας στο CNBC, o Ashok Vaswani αποκάλυψε πως ο τραπεζικός κολοσσός έχει συναντηθεί με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή Financial Conduct Authority (FCA) για να συζητήσουν για το πώς θα καταστήσουν ασφαλές το bitcoin.

«Έχουμε μιλήσει με κάποιες εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και ουσιαστικά έχουμε πάει μαζί με τις εταιρίες στην FCA για να συζητήσουμε το πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε κάτι ισοδύναμο του bitcoin, όχι απαραίτητα το bitcoin, αλλά τα κρυπτονομίσματα στο παιχνίδι», τόνισε το στέλεχος στη διάρκεια του συνεδρίου fintech «Money 20/20» στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

«Προφανώς πρόκειται για μια νέα περιοχή, εμφανώς μια περιοχή με την οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κινούμαστε προσεκτικά μέσα σε αυτήν», σχολίασε.

Ο τραπεζίτης δεν έδωσε πληροφορίες για τον βαθμό της ανάμειξης της Barclays με το bitcoin. Η Barclays, πάντως, έχει πρόσφατα κάνει είσοδο στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων. Πέρυσι, η τράπεζα ξεκίνησε συνεργασία με την εφαρμογή κοινωνικών πληρωμών Circle.

Η startup, η οποία έλαβε άδεια για τις δραστηριότητές της από την FCA πέρυσι, επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλον μέσω μηνυμάτων και στηρίζει το bitcoin. Η Barclays προσέφερε στη Circle έναν λογαριασμό για αποθήκευση στερλινών, καθώς και το δίκτυο πληρωμών για τη μεταφορά των χρηματικών ποσών.

Γενικώς, οι τράπεζες έχουν σταθεί πολύ επιφυλακτικές στο να συνδεθούν με εταιρίες που ασχολούνται με το bitcoin, λόγω της κακής φήμης των κρυπτονομισμάτων πως χρησιμοποιούνται για την αγορά παράνομων «αντικειμένων» στο dark web.

Ωστόσο το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο σε όρους κεφαλαιοποίησης αγοράς εδώ και καιρό σημειώνει άνοδο καθώς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών λιανικής. Το ψηφιακό νόμισμα έχει καταγράψει ένα μεγάλο ράλι από την αρχή του έτους και η τιμή του ξεπερνά τα ορόσημα το ένα μετά το άλλο.

Παρότι η τιμή του bitcoin έχει υποχωρήσει κάπως τις τελευταίες ημέρες και εξακολουθεί να υπάρχει μεταβλητότητα, οι ρυθμιστικές αρχές δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το νόμισμα, γεγονός που «δανείζει» νομιμότητα στο κρυπτονόμισμα.

Για παράδειγμα, η Ιαπωνία έχει κάνει νόμιμο το νόμισμα, επιτρέποντας στους εμπόρους να το δέχονται ως μέσο πληρωμής, ενώ η Ρωσία επίσης εξερευνά τρόπους ρύθμισής του. Η βρετανική αρχή, πάντως, παραμένει επιφυλακτική: ο Chris Woolard, εκτελεστικός διευθυντής στρατηγικών στην FCA, τόνισε πως χρειάζεται «προσοχή» από τους φορείς που συναλλάσσονται σε bitcoin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v