Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πτώση 2,8% στις εξαγωγές τον Ιούνιο

Οι εξαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δυο ετών, οι εισαγωγές των τελευταίων σχεδόν εννέα ετών, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 21,2 δισ. ευρώ.

Γερμανία: Πτώση 2,8% στις εξαγωγές τον Ιούνιο
Οι Γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση τον Ιούνιο, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση των εισαγωγών, διευρύνοντας έτσι το εμπορικό πλεόνασμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,8% -η μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015- ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,5% - η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως οι εξαγωγές θα μειώνονταν κατά 0,3% και οι εισαγωγές θα αυξάνονταν κατά 0,2%.

Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 21,2 δισ. ευρώ, από 20,3 δισ. ευρώ τον Μάιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016. Οι αναλυτές ανέμεναν πως το πλεόνασμα θα διαμορφώνονταν στα 21 δισ. ευρώ.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, που μετρά τη ροή αγαθών, υπηρεσιών και επενδύσεων, αυξήθηκε στα 23,6 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ τον Μάιο, σύμφωνα με τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πιθανότατα θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες επικρίσεις κατά της εξαγωγικής ισχύος της Γερμανίας, με το ΔΝΤ να έχει ζητήσει επανειλημμένως από την κυβέρνηση της χώρας να αυξήσει τις επενδύσεις προκειμένου να μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, να αυξήσει τις εισαγωγές και να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη σε άλλες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v