Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aνοδος 1,75% για το αλουμίνιο σε υψηλό τριών ετών

Η τιμή του συμβολαίου του αλουμινίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε 1,75% στα 2.008 δολάρια ανά τόνο. Από την αρχή του έτους τα κέρδη του μετάλλου ανέρχονται στο 18,5%. Ώθηση από την μείωση της προσφοράς στην Κίνα.

Aνοδος 1,75% για το αλουμίνιο σε υψηλό τριών ετών

Η τιμή του αλουμινίου σκαρφάλωσε πάνω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά τα τελευταία τρία περίπου χρόνια.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τιμή του συμβολαίου του αλουμινίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε 1,75% στα 2.008 δολάρια ανά τόνο. Από την αρχή του έτους τα κέρδη του μετάλλου ανέρχονται στο 18,5%.

Το 2016 η μέση τιμή του αλουμινίου κινήθηκε στα 1.604 ανά τόνο.

Η υπερπροσφορά είχε κρατήσει χαμηλά την τιμή του μετάλλου μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά η εικόνα αρχίζει να αλλάζει φέτος καθώς η Κίνα επιχειρεί να αντιμετωπίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η επαρχία Σαντόνγκ στην Κίνα αναφέρει πως διέταξε να διακοπεί παράνομη παραγωγική ικανότητα 3,21 εκατ. τόνων, περίπου το 9% της συνολικής παραγωγής αλουμινίου της Κίνας σύμφωνα με την συμβουλευτική Wood.

«Το κλείσιμο παράνομης δραστηριότητας στην Σαντόνγκ θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους παράγοντες της αγοράς και στις εγχώριες εταιρίες. Ένα μήνυμα που αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικό: οι κυβερνήσεις των επαρχιών δεν θα προστατέψουν παραγωγούς που παραβιάζουν τους κανόνες» σημειώνεται σε έκθεση της Wood.

Η ανοδική τροχιά της τιμής του αλουμινίου έχει δώσει σημαντική ώθηση σε μεγάλους παραγωγούς όπως η κινεζική Chinalco, η μετοχή της οποίας έχει πραγματοποιήσει ράλι πάνω από 50% τον τελευταίο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v