Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος η Ιταλία για τους επενδυτές

Η ετήσια ανάπτυξη της Ιταλίας είναι μόνο η μισή σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι αυτό θα συνεχιστεί. Τα υψηλά επίπεδα NLPs και οι κινήσεις της ΕΚΤ αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους.

Πονοκέφαλος η Ιταλία για τους επενδυτές

Την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης δείχνει σε άνθηση, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής παραμένει μεγάλος πονοκέφαλος και η κατάσταση επιδεινώνεται. Η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αναλυτές ως η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της οικονομίας της ευρωζώνης, παρότι πρόσφατα στοιχεία έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες.

«Η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ της Ιταλίας είναι μόνο η μισή σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης», διευκρινίζει σύμφωνα με το CNBC ο Marco Wagner, ανώτατος οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank. «Αυτό θα παραμείνει έτσι προς το παρόν», εκτίμησε.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 0,9% φέτος και 1,1% το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο από 1,9% το πρώτο, όπως κατέδειξαν ευρωπαϊκά στοιχεία νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο.

Τα κύρια προβλήματα

Τα βασικά προβλήματα της Ιταλίας περιλαμβάνουν «πολιτικές αβεβαιότητες, πιθανά βήματα πίσω στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, οικονομικές ευπάθειες και την επαναξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου στη διάρκεια της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής», έχει υποστηρίξει το ΔΝΤ.

Ο Erik Jones, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς επικαλείται τις ίδιους λόγους για τις ανησυχίες που περιβάλλουν την Ιταλία. «Υπάρχει μια τεράστια ποσότητα μη εξυπηρετούμενων δανείων», ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και πολιτικοί κίνδυνοι στον ορίζοντα με τις επερχόμενες γενικές εκλογές».

Κακά δάνεια και μεγάλα χρέη

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, τα NPLs της χώρας διαμορφώθηκαν σε 356 δισ. ευρώ στα τέλη του Ιουνίου του 2016, αντιστοιχώντας στο 18% των συνολικών δανείων των ιταλικών τραπεζών, στο 20% του ΑΕΠ και στο ένα τρίτο των συνολικών NPLs της ευρωζώνης. Τα νούμερα έχουν ελαττωθεί σε σύγκριση με το απόγειο της κρίσης, αλλά και πάλι απαιτούν επιπρόσθετα μέτρα, τόνισε το Ταμείο.

Τα υψηλά επίπεδα των κόκκινων δανείων που δεν επιτρέπουν στις τράπεζες να δανείσουν, αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για χρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία. Το δημόσιο χρέος της προβλέπεται στο 133% του ΑΕΠ φέτος και στο 131,6% το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

Αν η χώρα δεν λάβει μέτρα για να περιορίσει αυτό το υψηλό χρέος, τότε η Ιταλία θα εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα όταν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που αναμένουν οι αγορές.

«Κάποια στιγμή στο μέλλον η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια, πράγμα που αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας», επιβεβαίωσε ο Jones του Τζονς Χόπκινς.

Ρίσκο και οι εκλογές

Οι γενικές εκλογές της επόμενης χρονιάς είναι μία ακόμη ανησυχία που περιβάλλει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως πολιτικά κόμματα με ευρωσκεπτικιστικές τάσεις αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της πρόθεσης ψήφου, όπως συνοψίζει διάγραμμα της Commerzbank.

Commerzbank

Αυτό καθιστά ασαφή την πιθανότητα σχηματισμού κάποιου κυβερνητικού συνασπισμού, εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο διεθνές δίκτυο.

«Η Ιταλία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι τα τελευταία χρόνια. Αλλά η ανάκαμψη έχει σταθεί υπερβολικά αδύναμη για να τη βοηθήσει να ανακτήσει το έδαφος που χάθηκε από την κάτω του μέσου όρου ανάπτυξη που είχε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και επιδεινώθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», υποστήριξε το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα.

Το Ταμείο προτείνει υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις, πιο εστιασμένους πόρους για τους περισσότερο ευπαθείς, χαμηλότερες δαπάνες για συντάξεις, χαμηλότερους φόρους στην εργασία και την περίληψη περισσότερων εταιριών και ατόμων στο φορολογικό δίχτυ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v