Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστασιάδης: Η τουρκική πλευρά κινείται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ

Η Κύπρος θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, όμως αυτό δεν είναι πρόθεση και της άλλης πλευράς, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Προχωρούν κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας.

Αναστασιάδης: Η τουρκική πλευρά κινείται εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ
Τη βούλησή του να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των παραμέτρων του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ωστόσο, επισήμανε ότι αυτό δεν είναι πρόθεση και της άλλης πλευράς, η οποία επιθυμεί να δράσει εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ και κάλεσε όσους δείχνουν πως ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού να λάβουν υπόψη τα δεδομένα αυτά.

Αναφερόμενος στο θέμα των Μαρωνιτών είπε ότι ουδέποτε τους έχει απαγορευθεί να επιστρέψουν στις κοινότητές τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα διαβήματα της κυβέρνησης, σημείωσε, έχουν σχέση με την πρόληψη οποιονδήποτε νέων τετελεσμένων από τουρκικής πλευράς. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η πρόσκληση να επιστρέψουν οι Μαρωνίτες στα χωριά τους στα κατεχόμενα «δεν δημιουργεί νέα τετελεσμένα».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, σε σχέση με πρόθεση της Τουρκίας για γεωτρήσεις το τελευταίο τετράμηνο του 2017 στη Μεσόγειο, τόνισε ότι η Λευκωσία πάντοτε θα τηρεί τη νομιμότητα.

Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που η 'Αγκυρα παραβιάσει τους διεθνείς νόμους και όσα το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει, «θα υπάρξουν οι ανάλογες έντονες ενέργειες από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα διεθνή σώματα, το Συμβούλιο Ασφαλείας και άλλα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v