Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IEA: Σε εξέλιξη η εξισορρόπηση της αγοράς

Ανοδικά αναθεώρησε η IEA την πρόβλεψη για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος και το 2018. Αισιόδοξη για την εξισορρόπηση αγοράς, αλλά θέλει χρόνο μέχρι να «φανεί» στις τιμές. Στο 87% η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στη συμφωνία.

IEA: Σε εξέλιξη η εξισορρόπηση της αγοράς

Η αγορά πετρελαίου εξισορροπείται καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά περισσότερος χρόνος είναι απαραίτητος πριν τα μεταβαλλόμενα θεμελιώδη επηρεάσουν τις τιμές, τόνισε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην πιο πρόσφατη έκθεσή του.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ανέφερε η IEA, αναθεωρώντας ανοδικά από 1,4 εκατ. που είχε εκτιμήσει τον περασμένο μήνα. Αυτό το momentum αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το 2018, όταν η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά ακόμη 1,4 εκατ.

Αυτό θα πρέπει να απορροφήσει ένα μέρος της υπερπροσφοράς, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσουν τον κορεσμό. Ωστόσο η συνεχιζόμενη αύξηση παραγωγής στη Λιβύη και στην Νιγηρία, τα δύο μέλη του καρτέλ που έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία, αλλά και στις ΗΠΑ, σημαίνει πως η εξισορρόπηση θα πάρει κι άλλο χρόνο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η IEA πρόσθεσε ότι, παρότι τα αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να υποχωρούν, έχουν ακόμη «πολύ δρόμο» μέχρι να μειωθούν, καθώς και για να «φανεί» αυτό στις τιμές του μαύρου χρυσού.

«Είναι πολύ δύσκολο να δούμε, βάσει των τρέχοντων θεμελιωδών, τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται σημαντικά τους επόμενους λίγους μήνες. Αλλά ακόμη κι όταν αρχίσουν να το κάνουν, θα υπάρξει πλαφόν από τη διαθεσιμότητα παραγωγής μικρού κύκλου στο πετρέλαιο στις ΗΠΑ», τόνισε ο Neil Atkinson της IEA μιλώντας στο CNBC.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης οι τιμές του μαύρου χρυσού άρχισαν να υποχωρούν και για τις δύο ποικιλίες αναφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε μια συνεχιζόμενη αύξηση στη συνολική του παραγωγή, κυρίως λόγω Λιβύης και Νιγηρίας.

Η άνοδος σηματοδοτεί τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης στην παραγωγή του καρτέλ. Σύμφωνα με την IEA, η συμμόρφωση των παραγωγών στα συμφωνηθέντα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 87%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v