Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύθηκε ο PMI μεταποίησης της ευρωζώνης τον Αύγουστο

Ο PMI μεταποίησης βρέθηκε στα υψηλότερά του εδώ και δύο μήνες, ενώ αντίθετα το momentum στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε σε χαμηλά επτά μηνών. Οι «εντυπωσιακές» επιδόσεις των εργοστασίων αναμένεται να τονώσουν απασχόληση και πληθωρισμό.

Ενισχύθηκε ο PMI μεταποίησης της ευρωζώνης τον Αύγουστο

Η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα που κατασκευάζονται στην ευρωζώνη τροφοδοτεί την οικονομία της περιοχής δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενώ η άνοδος τιμών στα αγαθά αναμένεται να επιταχυνθεί, όπως δείχνουν σημερινά στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης.

Ο PMI της IHS Markit για το μεταποιητικό τομέα ενισχύθηκε σε 57,4 αυτό το μήνα από 56,6 τον Ιούλιο. Πρόκειται για την υψηλότερη ανάγνωση εδώ και δύο μήνες, ενώ παράλληλα κατάφερε να διαψεύσει τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για επιβράδυνση της δραστηριότητας.

Αντιθέτως το momentum στις υπηρεσίες χαλάρωσε απροσδόκητα αυτό το μήνα και διαμορφώθηκε σε χαμηλά επτά μηνών, επισημαίνει το Bloomberg.

Η οικονομία των 19 ανέβασε ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο, καθώς περισσότερες χώρες μπήκαν σε φάση ανάκαμψης. Η σταθερά μειούμενη ανεργία και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη που βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας τροφοδοτούν την πεποίθηση πως ο πληθωρισμός τελικά θα σημειώσει την απαραίτητη παρατεταμένη άνοδο.

Οι κατασκευαστές κατέγραψαν «εντυπωσιακές» επιδόσεις, με τις παραγγελίες για εξαγωγές να αυξάνονται με τον γρηγορότερο ρυθμό εδώ και πάνω από έξι χρόνια, υπογράμμισε η Markit. Από την άλλη, ωστόσο, πρόσθεσε πως η ζήτηση για υπηρεσίες ενισχύθηκε με τους πιο αργούς ρυθμούς από τον περασμένο Γενάρη.

Τα κόστη πρώτων υλών και οι τιμές παραγωγού επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο και για τους δύο τομείς.

«Είναι άλλο ένα θετικό πακέτο στοιχείων για την ευρωζώνη, η οποία συνεχίζει να απολαμβάνει το καλύτερο διάστημα ανάπτυξης εδώ και χρόνια», επιβεβαίωσε ο Andrew Harker της Markit.

Επιπλέον, η αύξηση στις παραγγελίες των εργοστασίων «είναι θετικός προάγγελος για την αγορά εργασίας, καθώς οι εταιρίες πιθανώς θα προσπαθήσουν να προσλάβουν έξτρα προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τη δουλειά που εκκρεμεί», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v