Κομπίνες τουριστών για... τσάμπα διακοπές στη Μαγιόρκα!

Για πολλά χρόνια, Βρετανοί τουρίστες εξαπατούσαν ξενοδοχεία στη Μαγιόρκα, ισχυριζόμενοι ότι έπαθαν δηλητηρίαση και έπαιρναν αποζημιώσεις. Τώρα διεξάγονται οι πρώτες δίκες.

Κομπίνες τουριστών για... τσάμπα διακοπές στη Μαγιόρκα!

Μπορεί ο καιρός στη Βόρεια Ευρώπη να είναι κάτι παραπάνω από φθινοπωρινός, ωστόσο στη Μαγιόρκα οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ό,τι πρέπει για διακοπές. Το ισπανικό νησί αποτελεί αγαπημένο τόπο διακοπών των Βορειοευρωπαίων και κυρίως των Βρετανών.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα βρήκαν και ένα αποτελεσματικό κόλπο για τσάμπα διακοπές. Το σχέδιο ήταν απλό αλλά αποδοτικό. Πήγαιναν στη Μαγιόρκα στο φαρμακείο και αγόραζαν ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση της διάρροιας. Επέστρεφαν στην πατρίδα τους και ισχυρίζονταν ότι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση στο ξενοδοχείο και ζητούσαν να αποζημιωθούν. Οι πιθανότητες μάλιστα να τους επιστραφούν χρήματα για το σύνολο των διακοπών τους ήταν πολύ καλές.

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, με το κόλπο αυτό Βρετανοί τουρίστες από το 2013 φαίνεται ότι έχουν αποσπάσει 50 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, το ποσό αυτό φθάνει μάλιστα τα 60 εκατομμύρια.

Το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε φέτος η απάτη οφείλεται στο ότι πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. «Τον περασμένο χρόνο, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 700%» δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδόχων της Μαγιόρκας. Η απάτη αφορά κυρίως τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία all inclusive, για τα οποία η βρετανική νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή έχει ένα παραθυράκι.

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει μέτρα

Σύμφωνα με τον νόμο λοιπόν, οι τουρίστες μπορούν να στραφούν εναντίον των τουριστικών πρακτορείων μέχρι και τρία χρόνια μετά τις διακοπές για ασθένειες που οφείλονται στο ξενοδοχείο. Τα τουριστικά πρακτορεία καταβάλλουν τότε τα έξοδα της αποζημίωσης στους ξενοδόχους.

Την αρχική ιδέα της απάτης δεν φαίνεται να την είχαν τουρίστες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε μια έφοδο της αστυνομίας συνελήφθησαν 6 ύποπτοι, ανάμεσά τους και μια Βρετανίδα επιχειρηματίας, γνωστή στη νυχτερινή ζωή της Μαγιόρκας. Η γυναίκα κατηγορείται ότι είχε τοποθετήσει ανθρώπους της σε ξενοδοχεία, οι οποίοι έπειθαν τους τουρίστες να προβούν στην απάτη. Τις αποζημιώσεις που έπαιρναν αργότερα οι τουρίστες τις μοιράζονταν με αυτούς που τους είχαν δώσει την ιδέα.

Οι ξενοδόχοι στη Μαγιόρκα παραπονούνται και οι πιέσεις που ασκούν στη βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να έχουν αποτελέσματα. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως θα επεξεργαστεί εκ νέου το αντίστοιχο τμήμα του νόμου που αφορά στην προστασία των καταναλωτών αλλά και τα ταξιδιωτικά γραφεία δηλώνουν σχετικά ενημερωμένα και υπόσχονται να παρεμποδίζουν παρόμοιες τακτικές στο μέλλον. Το γνωστό πρακτορείο Thomas Cook μήνυσε ήδη έναν τουρίστα για απάτη και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες δίκες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v