Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέι: Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Ευρωπαίων

«Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα τύχουμε μιας θετικής υποδοχής» θα τονίσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να φανούν «ευέλικτοι» και να εγκρίνουν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Μέι: Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των Ευρωπαίων
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προτρέψει τους ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit που ξαναρχίζουν, κρίνοντας ότι «η μπάλα» βρίσκεται πλέον «στο δικό τους γήπεδο», σύμφωνα με τις υπηρεσίες της, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι δύο ομάδες των διαπραγματευτών θα ξαναβρεθούν σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, για να αρχίσουν τον πέμπτο γύρο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης και της 20ής Οκτωβρίου.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που θα θεωρούσε ιδανικό να τηρηθεί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, αυτή η σύνοδος θα σηματοδοτούσε ένα κρίσιμο βήμα: οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπίστωναν ότι έχουν σημειωθεί «επαρκείς πρόοδοι» στις συνομιλίες για το διαζύγιο, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές σχέσεις με το Λονδίνο μετά το Brexit, το οποίο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαρτίου του 2019.

«Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», πρόκειται να δηλώσει η Τερέζα Μέι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, με την ευκαιρία της επανέναρξης των εργασιών της, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών της, το οποίο αναφέρεται στην τοποθέτησή της.

«Αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα τύχουμε μιας θετικής υποδοχής», πρόκειται να προσθέσει, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να φανούν «ευέλικτοι» και να εγκρίνουν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων, για την οποία αδημονούν οι Βρετανοί.

Αυτό το σενάριο μοιάζει πάντως απίθανο, όσο οι όροι που είχαν θέσει οι 27 δεν έχουν εκπληρωθεί. Οι Ευρωπαίοι αξιώνουν να υπάρξει πρόοδος σε τρία πεδία προτεραιότητας που συνδέονται με το διαζύγιο: την διευθέτηση των οφειλών, την τύχη των μεταναστών, τις συνέπειες του Brexit στην Ιρλανδία.

Η Μέι, πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, βρίσκεται αντιμέτωπη με προβλήματα και στο εσωτερικό, ιδίως μετά το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος και την ομιλία με την οποία το έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, που εξελίχθηκε με εφιαλτικό τρόπο.

Η πρωθυπουργός φαίνεται πως πληρώνει το τίμημα της απόφασής της να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες οι Τόρις σημείωσαν μια πύρρεια νίκη, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, και τις έριδες εντός της κυβέρνησής της για το Brexit.

Καθώς ο βρετανικός Τύπος προεξοφλεί έναν ανασχηματισμό, η Μέι απέπεμψε δύο ευρωβουλευτές των συντηρητικών που είχαν εγκρίνει ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο καταδικαζόταν η ανεπαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v