Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ΕBRD χρηματοδοτεί με €500 εκατ. τον αγωγό TAP

Το δάνειο των 500 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει χορηγήσει η EBRD για ένα μοναδικό έργο.

H ΕBRD χρηματοδοτεί με €500 εκατ. τον αγωγό TAP

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 500 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της αναπτυξιακής τράπεζας ενέκρινε το δάνειο την Τετάρτη που θα χορηγηθεί σε μια κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό TAP (Trans-Anatolian Pipeline).

Το σχέδιο αποτελεί το βασικό σύνδεσμο στο λεγόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που έχει σαν στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Ο διάδρομος θα φέρνει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα μέσω τριών συνδεδεμένων αγωγών που θα περνάνε από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το δάνειο των 500 εκατ. ευρώ είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει χορηγήσει η EBRD για ένα μοναδικό έργο.

Η Ναντίτα Παρσάντ, managing director της EBRD για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, δήλωσε: «Aυτό δεν είναι ένα έργο που αφορά μόνο το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένα έργο πολύ μεγαλύτερου αντίκτυπου για την Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v