Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σίλερ: Γιατί θα ξαναζήσουμε τον πανικό της «Μαύρης Δευτέρας»

Η κατάρρευση των μετοχών το 1987 προκλήθηκε από έναν πανικό που δημιούργησαν ο φόβος και οι φήμες, όχι ο πραγματικός κίνδυνος, υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Σίλερ. Πως αλλάζει τα δεδομένα η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Σίλερ: Γιατί θα ξαναζήσουμε τον πανικό της «Μαύρης Δευτέρας»

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και του ρυθμιστικού πλαισίου έχει καταστήσει απίθανη μια απόλυτη επανάληψη της «Μαύρης Δευτέρας», αλλά ο πανικός που προκλήθηκε εκείνη την ημέρα μπορεί να ξανασυμβεί, προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ.

Όπως υποστηρίζει σε άρθρο του στους New York Times, η κατάρρευση των μετοχών το 1987 προκλήθηκε από έναν πανικό που δημιούργησαν ο φόβος και οι φήμες, όχι ο πραγματικός κίνδυνος. Μια αρνητική αλληλεπίδραση από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από υπολογιστή σε υπολογιστή ήταν αυτή που οδήγησε την αγορά σε ελεύθερη πτώση, τονίζει ο κ. Σίλερ.

«Θα έχουμε πανικούς αλλά όχι μια απόλυτη επανάληψη της 19ης Οκτωβρίου του 1987. Από μια άποψη, η κατάσταση έχει πιθανότατα γίνει χειρότερη: η τεχνολογία έχει κάνει πιο εύκολη την μεταδοτική διασπορά φημών. Αλλά έχουν εγκαθιδρυθεί ρυθμίσεις που έχουν σαν στόχο να αποτρέψουν μια τόσο σφοδρή ημερήσια κατάρρευση» γράφει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σίλερ, οι τιμές των μετοχών είναι ήδη πολύ υψηλά και αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να υπάρξει άλλη μια πολύ μεγάλη ημερήσια πτώση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v