Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν δεχόμαστε τα μέτρα της Μαδρίτης, λέει ο καταλανός ηγέτης

Είναι οι χειρότερες επιθέσεις από την εποχή της δικτατορίας Φράνκο, δηλώνει ο Κάρλες Πουτζδεμόν. Το καταλανικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση της κυβέρνησης. Πραξικόπημα βλέπει η Καταλονία πίσω από την κίνηση Ραχόι να πρροκηρύξει εκλογές. Μεγάλη διαδήλωση.

Δεν δεχόμαστε τα μέτρα της Μαδρίτης, λέει ο καταλανός ηγέτης

Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

«Η ισπανική κυβέρνηση κινείται εκτός του Κράτους δικαίου, δρα ατιμώρητα με βία κατά ειρηνικών πολιτών, καταδιώκει ιδέες και μέσα ενημέρωσης, δημιουργεί οικονομική αστάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση, πρόσθεσε. 

Τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση δρα ενάντια στη δημοκρατική βούληση των Καταλανών, ενώ έχει αρνηθεί κάθε πρόταση για διάλογο.

O κ. Πουτζδεμόν υπογράμμισε ότι θα χρειαστεί σύγκλιση της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου που θα αποφασίσει για την "πρόθεση παύσης της τοπικής κυβέρνησης". 

Απευθυνόμενος στους ευρωπαίους πολίτες στα αγγλικά, τόνισε ότι εάν οι ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινδυνεύουν στην Καταλονία, τότε κινδυνεύουν και στην Ευρώπη, σημείωσε.

Ο ίδιος θύμισε στους Ευρωπαίους ότι η Καταλονία είναι μια παλιά ευρωπαϊκή δημοκρατία που παλεύει για τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της.

Ραχόι: Εκλογές σε έξι μήνες 

Την παύση της καταλανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών στην Καταλονία το συντομότερο δυνατό, εντός 6 μήνων, ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος μετά τις ανακοινώσεις του ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν περί ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε ότι η Μαδρίτη δεν αναστέλλει το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν. «Ζητάμε από την Καταλονία να σεβαστεί το σύνταγμα», τόνισε.

Οπως δήλωσε, η ισπανική κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της περιφέρειας, συμπληρώνοντας ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι "ανησυχητικά" και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Ζητάμε να μην φύγουν άλλες επιχειρήσεις και καταθέσεις από την Καταλονία. Θα επαναφέρουμε την ομαλότητα, υπογράμμισε ο κ. Ραχόι.

Αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας - τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τα μέτρα θα έχουν τη στήριξη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης PSOE και Ciudadanos, πλην των Podemos. 

Για πραξικόπημα μιλά η Καταλονία

Μετά από αυτές τις εξελίξεις περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία. Σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες, το «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.



Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε, την ίδια ώρα, η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

«Ο Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», ανέφερε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας τόνισε ότι «ο κ. Ραχόι και οι σύμμάχοι του δεν ανέστειλαν το καθεστώς αυτονομίας… Ανέστειλαν τη δημοκρατία».

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, τόσο στην Καταλονία, όσο και σε άλλες ισπανικές επαρχίες». Απηύθυνε δε, έκκληση για συνέχιση των διαδηλώσεων. 

Βασιλιάς Φίλιππος: «Η Καταλονία είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της Ισπανίας του 21ου αιώνα»

Στο μεταξύ ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος αποδοκίμασε χθες «μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης» αναφερόμενος στην Καταλονία, χαρακτηρίζοντας την επαρχία «ένα ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα».

Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε όσα χτίσαμε μαζί», δήλωσε σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του, τονίζοντας την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», παραπέμποντας εμμέσως στη δικτατορία του Φράνκο.

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους εκτός Καταλονίας

Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις όλων των οικονομικών μεγεθών έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της καταλανικής κρίσης, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ισπανίας.

Το διάστημα μεταξύ 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.

Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης περί της πρόθεσής της να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία. Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Εταιρείες κάθε οικονομικού μεγέθους μετέφεραν τις έδρες τους: από τους κολοσσούς του Χρηματιστηρίου όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell ή τον όμιλο φυσικού αερίου Gas Natural, αλλά και επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους όπως η οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και ο όμιλος τροφίμων Idilia Foods.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v