Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζιμπάμπουε: Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Μουγκάμπε από τον στρατό

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στέλνει υπουργούς του στη Ζιμπάμπουε για να μιλήσουν με τον Μουγκάμπε και τον στρατό. Στη Δικαιοσύνη «μόνο εγκληματίες που θέλουν να προκαλέσουν πόνο στη χώρα», υποστηρίζει ο στρατός.

Ζιμπάμπουε: Σε κατ οίκον περιορισμό ο Μουγκάμπε από τον στρατό

Ο Τζέικομπ Ζούμα, πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και της Αναπτυξιακής Κοινότητας της Μεσημβρινής Αφρικής, μίλησε στον Μουγκάμπε νωρίτερα, κι ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν καταλάβει την εξουσία, σε μια κίνηση που λένε ότι είναι απαραίτητη για την αποτροπή μιας βίαιης σύγκρουσης. Η κυβέρνηση Ζούμα είναι επίσης σε επαφή με την Εθνική Άμυνα της Ζιμπάμπουε, ανέφερε η προεδρία της Νότιας Αφρικής σε ηλεκτρονική της δήλωση, ενώ αποστέλλει ειδικό απεσταλμένο στη Ζιμπάμπουε, λόγω των εξελίξεων.

Οι αμυντικές δυνάμεις της Ζιμπάμπουε δήλωσαν ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια του Μουγκάμπε, καθώς και της οικογένειάς του, ενώ, μέσω τηλεοπτικής δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου, τόνισαν ότι η στρατιωτική δράση δεν ήταν πραξικόπημα. Στόχο έχουν να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη μόνο «εγκληματίες γύρω του, που με τα εγκλήματά τους προκαλούν κοινωνικό και οικονομικό πόνο στη χώρα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ο Ζούμα στέλνει επίσης τον υπουργό Άμυνας και Στρατιωτικών Βετεράνων της Νότιας Αφρικής osiviwe Mapisa-Nqakula και τον υπουργό Κρατικής Ασφάλειας Bongani Bongo στη Ζιμπάμπουε, για να συναντηθούν με τον Μουγκάμπε και τον στρατό.

Νωρίτερα, ο στρατός της Ζιμπάμπουε έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο πρόεδρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v