Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστασιάδης: Μειώσαμε φόρους, δώσαμε κίνητρα, βγήκαμε απ’ την κρίση!

Καταφέραμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, πιστεύοντας στον ιδιωτικό τομέα και στις ικανότητες των Κυπρίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Χαίρομαι που η Ελλάδα βρίσκει σιγά σιγά τον δρόμο της», τόνισε.

Αναστασιάδης: Μειώσαμε φόρους, δώσαμε κίνητρα, βγήκαμε απ’ την κρίση!

«Χαίρομαι που η Ελλάδα βρίσκει σιγά σιγά τον δρόμο της», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της διαΝΕΟσις, με τίτλο «Η Κύπρος μετά την κρίση».

Αν και ο κ. Αναστασιάδης απέφυγε να δώσει οποιεσδήποτε συμβουλές για το ποιες πολιτικές θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, σημείωσε ότι στην Κύπρο πολύ σημαντικό παράγοντα έπαιξε το κλίμα συνεργασίας που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και τμήμα της αντιπολίτευσης που ψήφισε μια σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, επεσήμανε την λανθασμένη απόφαση του Μαρτίου του 2013, όταν το κυπριακό Κοινοβούλιο είχε απορρίψει την πρόταση του περιορισμένου κουρέματος για όλους τους καταθέτες (τόκοι 18 μηνών), με αποτέλεσμα να κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα και να κουρευτούν σε μεγάλο βαθμό οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη γρήγορη επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε θετική κατεύθυνση κυρίως μέσα από τη μείωση των φόρων, τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικών δαπανών και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου το κράτος να γίνει παραγωγικότερο.

Ειδικότερα, το μίγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα τα δημοσιονομικά της χώρας να ισορροπήσουν μέσα σε μόλις ένα χρόνο, η χώρα να επιστρέψει στις αγορές σε διάστημα δύο ετών (φέτος τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα) και το ΑΕΠ να επανέλθει σε ιδιαίτερα θετική τροχιά (φέτος, θα είναι ανοδικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και θα υπερβεί πιθανότατα το 4%).

Η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε σήμερα στηρίζεται σε υγιείς βάσεις, όπως οι επενδύσεις και ο εκσυγχρονισμός και όχι σε στρεβλώσεις του παρελθόντος, όπως τα δημοσιονομικά ανοίγματα και ο μεγάλος τραπεζικός δανεισμός, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι, μεταξύ άλλων, είχαμε:

Μέτρα μείωσης φορολογιών στα ακίνητα (π.χ. κατάργηση του φόρου επί των ακινήτων, μείωση κατά 50% στα σχετικά μεταβιβαστικά τέλη).

• Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό (οι οποίες κατά την τελευταία πενταετία υπερέβησαν τα 7,5 δισ. ευρώ), καθώς και για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κυρίως με ιδιωτικά και λιγότερο (του Συνεργατισμού) με κρατικά κεφάλαια.

• Εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη και ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Αποκρατικοποιήσεις, όπως η διαχείριση της μαρίνας της Λεμεσού από ιδιώτες.

• Τη θέσπιση και εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και στοχευμένων σχεδίων για την τόνωση της απασχόλησης.

Κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να αναδειχτεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης για να καταστεί η χώρα σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Φυσικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης τόσο στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα του στον τομέα της ενέργειας (συνεργαζόμενη με ολοένα και περισσότερες χώρες και με μεγάλους πολυεθνικούς Ομίλους από το εξωτερικό), όσο και στις διαπραγματεύσεις για το εθνικό θέμα.

«Η πιο σημαντική οικονομική μεταρρύθμιση για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι η επίλυση του εθνικού μας θέματος» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας πως αν επανεκλεγεί, θα δουλέψει προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο εκείνο στο οποίο διακόπηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v