Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ταύρος» για το πετρέλαιο η Goldman Sachs

Ανεβάζει τις τιμές στόχους η αμερικανική τράπεζα μετά τη δέσμευση του ΟΠΕΚ για περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου. Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Citi εκτιμά ότι κάποιοι παραγωγοί θα κινηθούν για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

«Ταύρος» για το πετρέλαιο η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές, τουλάχιστον το 2018.

Η τράπεζα ανέβασε την πρόβλεψή της για την ποικιλία West Texas Intermediate, καθώς και για την ποικιλία αναφοράς (benchmark) Brent , λέγοντας ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έδειξαν ισχυρότερη δέσμευση από ότι αναμενόταν να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής τους στη συνεδρίαση του οργανισμού την περασμένη εβδομάδα.

Αναμένει θετικές συνολικές αποδόσεις 9% από την παραγωγή, τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση της 4ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόβλεψη της Goldman Sachs έρχεται σε αντίθεση με την Citigroup, η οποία εκτίμησε ότι θα κινηθούν χαμηλά οι τιμές, καθώς προβλέπει ότι ο ΟΠΕΚ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ρωσία και οι Η.Π.Α. θα αυξήσουν την παραγωγή.

Ενώ η Goldman Sachs πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι της θα συμμορφωθούν πλήρως με τη συμφωνία για την παραγωγή τους, προειδοποιεί ότι άλλοι παραγωγοί, όπως αυτοί του σχιστολιθικού πετρελαίου θα αρχίσουν να αντιδρούν στις υψηλότερες τιμές.

«Συνεχίζουμε να βρίσκουμε την εκτίμηση του ΟΠΕΚ για την ανταπόκριση στην προσφορά σε υψηλότερες τιμές ως υπερβολικά συντηρητική, ειδικά για το σχιστολιθικό πετρέλαιο», ανέφεραν στην έκθεση αναλυτές, όπως ο Damien Courvalin.

«Και ως απόδειξη αυτής της αντίδρασης, η μεγαλύτερη γεώτρηση και παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου τους προσεχείς μήνες, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή υπέρβασης πολιτικής από τον ΟΠΕΚ».

Ο ΟΠΕΚ και τα έθνη-εταίροι του, επιδιώκοντας να μαζευτούν τα φουσκωμένα παγκόσμια αποθέματα, συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής που άρχισαν το 2017, μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Η Goldman αναμένει πλέον ότι η συμφωνία θα διαρκέσει περισσότερο και η έξοδος από αυτή θα είναι λιγότερο «δραματική». Μείωσε την πρόβλεψη για την παραγωγή ΟΠΕΚ και Ρωσίας το επόμενο έτος κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα, στα 44,3 εκατομμύρια.

Η ζήτηση για πετρέλαιο

Η τράπεζα είναι αισιόδοξη σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και αναμένει ότι οι περικοπές στην παραγωγή θα τερματισθούν νωρίς, με ανοδική πορεία το τρίτο τρίμηνο του 2018.

«Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, αναμένουμε τα αποθέματα να πλησιάζουν στο μέσο επίπεδο πενταετίας, με έξοδο από τις περικοπές, που θα κρατά τα αποθέματα κοντά σε τέτοιο επίπεδο», αναφέρει.

Το αμερικανικό WTI ήταν το πρωί, στο Λονδίνο, στα 57,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent ήταν στα 62,25 δολάρια το βαρέλι.

Η τράπεζα αναμένει ότι στην αγορά θα δημιουργηθεί μια κατάσταση «backwardation», μια εικόνα δηλαδή στην οποία τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια futures θα είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα για μακροπρόθεσμη παράδοση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v