Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρωκοινοβούλιο «έσωσε» το κεμπάπ

Δόθηκε παράταση στη χρήση φωσφορικών προσθέτων στα κατεψυγμένα κρέατα, που χρησιμοποιούνται και στο σουβλάκι. Το θέμα θα επανεξεταστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, καθώς μελέτες συνδέουν αυτές τις ουσίες με καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Το ευρωκοινοβούλιο «έσωσε» το κεμπάπ

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να περάσει ψήφισμα κατά της χρήσης φωσφορικών προσθέτων στο κατεψυγμένο κρέας, ανακουφίζοντας τους φόβους για ευρωπαϊκή απαγόρευση του κεμπάπ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, 373 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, μόλις τρεις ψήφοι λιγότερες από την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τα φωσφορικά άλατα βοηθούν το κρέας να είναι ζουμερό καθώς και στο μαγείρεμα του. Ωστόσο, σε μερικές μελέτες αναγράφεται πιθανή σχέση μεταξύ των φωσφορικών στα τρόφιμα και των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να νομιμοποιήσει τη χρήση της χημικής ουσίας στα κατεψυγμένα σουβλάκια- μια πρακτική ήδη διαδεδομένη στη βιομηχανία.

Ωστόσο, το Νοέμβριο, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Κοινοβουλίου απέρριψε τη νομοθεσία, προκαλώντας ανησυχίες ότι η νομιμότητα της σημερινής παραγωγής κρέατος κεμπάπ, θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Η επιτροπή εισήγαγε ένα επίσημο ψήφισμα για την ανατροπή της πρότασης κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα.

Μετά την ψηφοφορία, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του κοινοβουλίου έγραψε στο twitter: «Σώσαμε το κεμπάπ σας. Παρακαλούμε».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Renate Sommer, είχε δηλώσει ότι η απαγόρευση θα οδηγούσε στην «παύση της παραγωγής κεμπάπ» στην Ευρώπη.

Η σημερινή ψηφοφορία μπορεί προσωρινά να απομακρύνει τη κουβέντα από το κεμπάπ, αλλά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων προγραμματίζει να επαναξιολογήσει τη χρήση φωσφορικών αλάτων ως πρόσθετο τροφίμων, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v