Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Η κεντρική τράπεζα επιβεβαιώνει ότι σχεδιάζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων 30 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο, αν χρειαστεί. Θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τα επιτόκια για μεγάλη χρονική περίοδο.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα αγορών ομολόγων. 

Επίσης, το συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2018 σχεδιάζει να προχωρά σε αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τάξεως των 30 δισ. ευρώ μηνιαίως, έως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή και περισσότερο, εάν χρειαστεί, και σε κάθε περίπτωση έως ότου παρατηρηθεί βιώσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που έχει θέσει στόχο η κεντρική τράπεζα (2%). 

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη δέσμευση να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας ή της διάρκειας των αγορών ομολόγων, εάν το κλίμα επιδεινωθεί. 

Η προσοχή επικεντρώνεται στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για ενδείξεις όσον αφορά στις κινήσεις της ΕΚΤ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v