Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα η εκλογή μεταβατικής προέδρου στο SPD

Εάν εκλεγεί τελικά η Αντρέα Νάλες πρόεδρος, η οποία είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κόμματος. Ο αναβρασμός στο κόμμα και η «σφήνα» από τη Ζιμόνε Λάνγεκ.

Σήμερα η εκλογή μεταβατικής προέδρου στο SPD

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά της παράδοσης της προεδρίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στην Αντρέα Νάλες (φωτό), στην οποία ο Μάρτιν Σουλτς έδωσε το δαχτυλίδι μετά την παραίτησή του, προκειμένου να αναλάβει τα υπουργείο Εξωτερικών.

Μετά τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας, η οποία ζήτησε την εκλογή νέου προέδρου, τώρα εγείρονται και νομικές αμφιβολίες ως προς την ανάληψη της -μεταβατικής αρχικά- προεδρίας από την κ. Νάλες. Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το απόγευμα, το προεδρείο του κόμματος μπορεί θεωρητικά να την ορίσει μεταβατική πρόεδρο και στη συνέχεια ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα γίνει σε 3 μήνες, να επικυρώσει και τυπικά την εκλογή της -μοναδικής- υποψήφιας.

Εάν εκλεγεί τελικά η κ. Νάλες πρόεδρος, η οποία είναι και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κόμματος. Την κατάσταση δυσχεραίνει η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Ζιμόνε Λάνγεκ, δημάρχου του Φλένσμπουργκ, ότι προτίθεται να είναι υποψήφια για την προεδρία, όπως γράφει μεταξύ άλλων το Spiegel.

Και βέβαια γίνεται ακόμα πιο δυσχερής, λόγω των νομικών αμφιβολιών. Ο Χάραλντ Μπάουμαν-Χάσκε, o επικεφαλής των νομικών του SPD, δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα «Die Welt»: «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι (η κ. Νάλες) θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος αμέσως, έστω μόνο ως μεταβατική πρόεδρος. Για κάτι τέτοιο δεν υπάρχει νομική βάση, δεν προβλέπεται από το καταστατικό μας».

Και στο SPD του Βερολίνου υπάρχουν όμως αντιδράσεις, σημειώνει το ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου RBB, το προεδρείο της τοπικής οργάνωσης έχει την άποψη ότι «μεταβατικός πρόεδρος πρέπει να είναι κάποιος από τους αντιπροέδρους. Αυτό δεν σημαίνει ψήφο κατά της κ. Νάλες» όπως δήλωσαν τα μέλη του. Εν τούτοις, όπως γράφει η «Berliner Morgenpost», θεωρούν ότι «δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν τετελεσμένα προ του εκτάκτου συνεδρίου για την εκλογή προέδρου».

Πάντως, η Μάλου Ντράιερ, αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa): «Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί αν μείνει ακέφαλο, επομένως ήταν σωστή η πρόταση του Μάρτιν Σουλτς να ορισθεί μεταβατική πρόεδρος η Αντρέα Νάλες. Για την προθυμία της να δεχτεί να ηγηθεί του SPD σε αυτή τη δύσκολη φάση τής είμαι ευγνώμων και είμαι βεβαία ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλά την κατάσταση. Οι αντιπρόσωποι του κόμματος θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα αποφασίσουν στο συνέδριο εάν θα παραμείνει μόνιμα πρόεδρος», όπως τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v