Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Warren Buffett: Μην υποτιμάτε το ρίσκο των ομολόγων

Νέα επίθεση του δισεκατομμυριούχου στις χρεώσεις που επιβάλουν οι διαχειριστές κεφαλαίου μέσα από την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway. Τάσσεται υπέρ των μετοχών για όσους έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Warren Buffett: Μην υποτιμάτε το ρίσκο των ομολόγων

Μια παλιά γνωστή του θέση έσπευσε να θυμίσει ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway Inc. Τάχθηκε εκ νέου κατά των άσκοπων χρεώσεων που επιβάλλουν διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ παράλληλα τόνισε το ρίσκο που υπάρχει στα ομόλογα και έδωσε έμφαση στην σημασία του να τηρείς μια απλή επενδυτική στρατηγική από το να κυνηγάς τις αποδόσεις.

«Η απόδοση έρχεται και φεύγει», γράφει. «Οι χρεώσεις δεν σταματούν ποτέ»

Το γράμμα, σημαντικά μικρότερο φέτος από άλλες χρονιές, καλεί τους επενδυτές να επιλέγουν μετοχές αν και μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχουν περισσότερο ρίσκο. «Είναι τεράστιο λάθος για τους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα –μεταξύ τους συνταξιοδοτικά ταμεία- να μετρούν το ρίσκο της επένδυσης με βάση την αναλογία ομολόγων και μετοχών», γράφει. «Συχνά ομόλογα υψηλής απόδοσης αυξάνουν το ρίσκο σε ένα χαρτοφυλάκιο».

Στην επιστολή του αναφέρεται στο σημαντικό όφελος (29 δισ. δολάρια) που θα έχει η εταιρεία από τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, αλλά και αναφέρεται στις προκλήσεις που υπάρχουν στην αναζήτηση μεγάλων εξαγορών. Η Berkshire είναι γεμάτη ρευστό (έκλεισε την χρονιά με 116 δισ. δολάρια σε μετρητά και αμερικανικά ομόλογα), αλλά όπως λέει οι περισσότερες από τις εταιρείες που εξετάστηκαν για εξαγορά ήταν πολύ ακριβές.

Τέλος σημειώνει ότι αν και «ποτέ δεν ένοιωθε καλύτερα», η εταιρεία ετοιμάζει ένα πλάνο διαδοχής.

* Δείτε όλη την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v