Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαβρόφ: Η Ρωσία σίγουρα θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες

«Φυσικά και θα το κάνουμε», δήλωσε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Είπε πως η Βρετανία παραβιάζει τη σύμβαση για την εξάλειψη των χημικών όπλων και κατήγγειλε την άρνηση του Λονδίνου να δώσει πληροφορίες στη Μόσχα για την κόρη του Σκριπάλ. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διευρύνει και τη «μαύρη λίστα» με Αμερικανούς.

Λαβρόφ: Η Ρωσία σίγουρα θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες, σε απάντηση στην απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία.

«Φυσικά και θα το κάνουμε», απάντησε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του Reuters, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Καζακστάν, όπου βρίσκεται ο Λαβρόφ, εκτίμησε ότι ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Ουίλιαμσον «είναι ανάγωγος».

Ο Ουίλαμσον δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα πρέπει να «το βουλώσει» και να «φύγει» μακριά, την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η Μόσχα έχει σταματήσει να δίνει σημασία στα σχόλια που προέρχονται από τη Βρετανία, σχετικά με την υπόθεση.

Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι η άρνηση της Βρετανίας να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην υπόθεση Σκριπάλ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης για την εξάλειψη των χημικών όπλων, ενώ κατήγγειλε και την άρνηση του Λονδίνου να παράσχει πληροφορίες στη Μόσχα σχετικά με την κόρη του Σκριπάλ, Γιούλια, αν και είναι Ρωσίδα πολίτης και οι βρετανικές αρχές έχουν υποχρέωση να το κάνουν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα ασκήσει τη μέγιστη πίεση στο Λονδίνο αναφορικά με την υπόθεση Σκριπάλ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24, ο Γιακοβένκο κατηγόρησε τη Βρετανία ότι εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον της Ρωσίας, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή των Βρετανών από το γεγονός ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί το Brexit.

Διευρύνεται η «μαύρη λίστα» με Αμερικανούς

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε πως η Μόσχα θα «απαντήσει» στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ με διεύρυνση της «μαύρης λίστας» Αμερικανών.

Όπως ανέφερε, στην αντίδραση στις αμερικανικές κυρώσεις θα χρησιμοποιηθεί η αρχή της αναλογικότητας, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και επιπλέον μέτρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ και θα «βαθμονομήσει» ανάλογα την αντίδρασή της στις αμερικανικές κυρώσεις, τόνισε, προειδοποιώντας πως ο κόσμος στις ΗΠΑ που θέλει να καταστρέψει τις σχέσεις με τη Ρωσία επιβάλλοντας κυρώσεις «παίζει με τη φωτιά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v