Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ρωσία απέλασε 23 Βρετανούς διπλωμάτες

Στην αντεπίθεση περνάει το Κρεμλίνο στην κόντρα με το Λονδίνο. Κάλεσε τον Βρετανό πρέσβη και τον ενημέρωσε για τα αντίμετρα. Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα μας παράλληλα με τους συμμάχους, τόνισε η Μέι.

H Ρωσία απέλασε 23 Βρετανούς διπλωμάτες

Η Ρωσία απέλασε 23 Βρετανούς διπλωμάτες από τη χώρα ως απάντηση στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες για την δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια βρέθηκαν στις 4 Μαρτίου αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης Σάλσμπερι της Βρετανίας. Το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι είχαν δεχτεί επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα και έκτοτε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η Βρετανία κατηγορεί τη Ρωσία για την επίθεση, αλλά η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη.

Όπως μεταδίδει η Guardian, o Βρετανός πρέσβης στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί για την απόφαση του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία αποφάσισε επίσης να προχωρήσει στην διακοπή όλων των δραστηριοτήτων του Βρετανικού Συμβουλίου στη χώρα, του οργανισμού που προωθεί τον βρετανικό πολιτισμό και την βρετανική γλώσσα.

Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή αιχμηρές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος  ενέπλεξε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην υπόθεση, λέγοντας πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Πούτιν να πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένας στρατιωτικού βαθμού νευροτοξικός παράγοντας για τον θάνατο του Ρώσου πρώην πράκτορα σε αγγλικό έδαφος.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει», σημείωσε ο Τζόνσον.

Η δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια έχει λάβει διαστάσεις αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με τους δυτικούς συμμάχους να καταγγέλλουν ομόφωνα τη Ρωσία.

Την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Μόσχα «είναι ένοχη» για την επίθεση αυτή που διαπράχθηκε, σύμφωνα με την ίδια, με έναν νευροπαραλυτικό παράγοντα που ανήκει στην κατηγορία των Νοβιτσόκ, τους οποίους έχει δημιουργήσει η Ρωσία.

Την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν θέλει «έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο» και κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί στην υπόθεση Σκριπάλ.

«Έχουμε μια όπως θα την ονόμαζα 'διπλή προσέγγιση' απέναντι στη Ρωσία», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

«Από την μία πλευρά, βρίσκεται η αποτροπή, η άμυνα και από την άλλη, ο διάλογος, επειδή δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας, επομένως οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία», επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι «η απομόνωση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να αποτελεί "εναλλακτική" επιλογή».

Μέι: Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα παράλληλα με τους συμμάχους

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι το Λονδίνο θα εξετάσει τα επόμενα βήματά του παράλληλα με τους συμμάχους του μέσα στις επόμενες μέρες.

«Δεν θα ανεχτούμε ποτέ απειλή προς τη ζωή βρετανών πολιτών και άλλων ανθρώπων σε βρετανικό έδαφος από τη ρωσική κυβέρνηση. Μας το διαβεβαιώνει η μεγάλη υποστήριξη που έχουμε λάβει από τους φίλους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο», είπε η Μέι μιλώντας στο εαρινό φόρουμ των Τόρις στο Λονδίνο.

Σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Σε σημερινή του ανακοίνωση το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας θα συγκληθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να εξετάσει τα επόμενα βήματά του.

«Η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να μεριμνήσουμε για το προσωπικό μας στη Ρωσία και να βοηθήσουμε εκείνους που θα επιστρέψουν στη Βρετανία. Η ευθύνη παραμένει στη ρωσική πλευρά να δικαιολογήσει τις ενέργειές της και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης ότι θεωρούσε αναμενόμενα τα αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά: «Αναμέναμε μια τέτοιου είδους απάντηση. Η απάντηση της Ρωσίας δεν αλλάζει τίποτα στα γεγονότα: (πρόκειται για) απόπειρα δολοφονίας των δύο ανθρώπων σε βρετανικό έδαφος για την οποία δεν υπάρχει κανένα άλλο συμπέρασμα από το ότι είναι έργο της Ρωσίας», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

Κατηγορώντας τη Μόσχα «για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», παραδέχτηκε ωστόσο ότι «δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον» της Βρετανίας «να καταστρέψει τον διάλογο» μεταξύ των δύο χωρών.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v