Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ προειδοποιεί τράπεζες και ελεγκτές για την εφαρμογή του IFRS9

Η ΕΚΤ αναφέρει σε επιστολή της πως οι τράπεζες μπορεί να καθυστέρησαν την εγγραφή των ζημιών μέχρι την αρχή του έτους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της «υιοθέτησης για πρώτη φορά» του κανόνα IFRS 9.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί τράπεζες και ελεγκτές για την εφαρμογή του IFRS9

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τις τράπεζες πως ελέγχει τα κέρδη τους του 2017 προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν εκμεταλλεύτηκαν με ανάρμοστο τρόπο τον νέο κανόνα για τα λογιστικά πρότυπα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν το πλήγμα από τις απώλειες των δανείων, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Η εφημερίδα, επικαλείται επιστολή που απέστειλε η ΕΚΤ σε τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της και τις βασικές εταιρείες λογιστικού ελέγχου, στην οποία εκφράζει τις ανησυχίες της αναφορικά με την ισχύ του κανόνα IFRS 9.

Ο νέος κανόνας, που τέθηκε σε ισχύ στην αρχή του 2018, αναγκάζει τις τράπεζες να εγγράφουν τις αναμενόμενες και όχι μόνο τις πραγματοποιηθείσες απώλειες. Υπό το προσωρινό καθεστώς, οι τράπεζες μπορούν να «απλώνουν» σε ένα διάστημα πέντε ετών την επίπτωση της αρχικής εφαρμογής του κανόνα. Επίσης, η επίπτωση αφορά μόνον τα κεφάλαια και όχι τα κέρδη των τραπεζών.

Η ΕΚΤ αναφέρει πως οι τράπεζες μπορεί να καθυστέρησαν την εγγραφή των ζημιών μέχρι την αρχή του έτους προκειμένου να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της «υιοθέτησης για πρώτη φορά» του κανόνα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ΕΚΤ ζήτησε επίσης από τις εταιρείες ελέγχου να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό όταν εξετάζουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2017.

Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v