Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει μετριαστεί

Ο μετριασμός της ανάπτυξης μπορεί να αντανακλά προσωρινούς παράγοντες, τόνισε ο κ. Ντράγκι. Προειδοποιεί για ρίσκα από τον προστατευτισμό. Υποτονικός παραμένει ο πληθωρισμός. Αναμενόμενη η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ντράγκι: Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει μετριαστεί

Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

Ο ίδιος επανέλαβε πως οι αγορές ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ τον μήνα θα συνεχιστούν ως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, αν αυτό χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Διοικητικό Συμβούλιο να δει μια προσαρμογή του πληθωρισμού προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η ανάπτυξη έχει μετριαστεί. 

Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι τόνισε πως μετά από αρκετά τρίμηνα κατά τα οποία η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου καταδεικνύουν έναν μετριασμό του ρυθμού ανάπτυξης,α λλά συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται με μια ισχυρή και ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο μετριασμός της ανάπτυξης μπορεί να αντανακλά μια υποχώρηση από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν καταγραφεί ως τώρα, καθώς και προσωρινούς παράγοντες. Επισήμανε επίσης πως τα ρίσκα για τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν ισορροπημένα, αλλά έχουν αυξηθεί τα ρίσκα που σχετίζονται με παγκόσμιες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και ο προστατευτισμός. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως όλα τα κράτη-μέλη έχουν καταγράψει έναν μετριασμό της ανάπτυξης, λέγοντας πως έχει επηρεάσει όλους τους οικονομικούς τομείς. Ο ίδιος υποστήριξε πως αναμενόταν να υπάρξει μια ομαλοποίηση του ρυθμού ανάπτυξης, κυρίως λόγω προσωρινών παραγόντων, όπως ο βαρύς χειμώνας και οι απεργίες. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι παραμένει υποτονικός και δεν έχει δείξει σημάδια μιας σταθερής ανοδικής τάσης. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης, για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε πως σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενη, καθώς η ανεργία στις ΗΠΑ είναι κάτω από το 4%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v