Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα δεν προτείνει μείωση $200 δισ. στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Διαψεύδει εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών ότι έγινε πρόταση για μείωση του εμπορικού πλεονάσματος με τις ΗΠΑ. Νωρίτερα, δημοσιεύματα την ήθελαν να προτείνει αγορά αμερικανικών προϊόντων για να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος.

Η Κίνα δεν προτείνει μείωση $200 δισ. στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν είναι αλήθεια πως η Κίνα έχει προτείνει να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα της με τις ΗΠΑ κατά 200 δισ. δολάρια. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Lu Kang έκανε τα σχόλια στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές και συνεχίζονται.

Τα δημοσιεύματα για την «κινεζική πρόταση»

Νωρίτερα, δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, ήθελαν την κινεζική κυβέρνηση να προτείνει αγορά αμερικανικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων έτσι ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα και να αποφευχθεί ο εμπορικός πόλεμος.

Ανέφεραν μάλιστα ότι η φερόμενη πρόταση έγινε χθες κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον, στον οποίο συμμετείχε ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Λιου Χε, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Σι.

Ο Τραμπ δεν πιστεύει ότι θα συμφωνήσουν

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωνε ότι η Κίνα είναι πολύ κακομαθημένη, λέγοντας ότι αμφιβάλλει κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. 

«Ο λόγος που αμφιβάλλω είναι επειδή η Κίνα έχει γίνει πολύ κακομαθημένη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πολύ κακομαθημένη. Άλλες χώρες έχουν γίνει πολύ κακομαθημένες, επειδή έπαιρναν πάντα το 100% αυτών που ζητούσαν από τις ΗΠΑ», τόνισε. «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό πια», είπε σύμφωνα με το CNBC.

Στις αρχές του μήνα, είχε δει το φως της δημοσιότητας μία λίστα με τις αμερικανικές απαιτήσεις στο θέμα του εμπορίου, την οποία φέρονται να παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Κίνα. Σε αυτή περιλαμβανόταν, ως πρώτη απαίτηση, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος μεταξύ των δύο χωρών, κατά τουλάχιστον 200 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2020.

Το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών ήταν 375 δισ. την περασμένη χρονιά, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι θέλει να μειώσει η Κίνα το νούμερο στα 100 δισ. τη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v