Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου θα τεθεί η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και η ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική.

Οι ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής

Την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναμένεται να υπερασπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται:

-Να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση.

-Να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

-Να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν δύο μείζονα ζητήματα. Για τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου να τεθεί η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και η ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική, ύστερα από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.

Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου να διατυπωθεί η πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής ενάντια γραμμής CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μίνι Σένγκεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v