Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία στο μεταναστευτικό

Τα κόμματα συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία της επιστροφής μεταναστών που αιτήθηκαν άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, πίσω σε αυτές, μόνον εάν οι συμφωνίες είναι σε ισχύ με τη χώρα στην οποία έγινε η καταγραφή για πρώτη φορά. Τι ισχύει για τα κέντρα transit.

Γερμανία: Η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία στο μεταναστευτικό

Τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη, αναφορικά με ένα πακέτο μέτρων για τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ δεσμεύτηκαν να προωθήσουν νομοσχέδιο σχετικά με το μεταναστευτικό, πριν το τέλος του χρόνου.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η δισέλιδη συμφωνία, η οποία επετεύχθη μετά από μία σύντομη συνάντηση στο ιστορικό κτίριο Reichstag, τερματίζει μία διένεξη η οποία απείλησε με κατάρρευση τον «μεγάλο συνασπισμό» της Άνγκελα Μέρκελ, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, αφήνοντας, ωστόσο, αποδυναμωμένη πολιτικά την ηγέτιδα της Γερμανίας.

Τα κόμματα συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία της επιστροφής μεταναστών που αιτήθηκαν άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, πίσω στις χώρες αυτές, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, μόνον εάν οι συμφωνίες είναι σε ισχύ με τη χώρα στην οποία έγινε η καταγραφή για πρώτη φορά.

Η πλήρης εφαρμογή απαιτεί την υπογραφή συμφωνιών με την Ιταλία και άλλες χώρες, οι οποίες είναι απρόθυμες να πάρουν πίσω μετανάστες.

Η συμφωνία καλεί τους αιτούντες άσυλο που έχουν εγγραφεί σε άλλες χώρες να προσέλθουν μέσα σε 48 ώρες σε αστυνομικές εγκαταστάσεις, και όχι σε χωριστά κέντρα μεταφοράς, σε περίπτωση που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο του Μονάχου για να επιστρέψουν στη χώρα στην οποία πρώτη φορά αιτήθηκαν άσυλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και ηγέτης της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης του CSU, πυροδότησε την κρίση όταν απείλησε να αψηφήσει τη Μέρκελ και να επιστρέψει στα γερμανικά σύνορα μικρό αριθμό αιτούντων άσυλο -έναν μέγιστο αριθμό πέντε ατόμων την ημέρα-, οι οποίοι έχουν κάνει εγγραφή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και αποτρέπει (η συμφωνία) την κατάρρευση της κυβέρνησης Μέρκελ και συγκρατεί το συντηρητικό της μπλοκ από σχίσματα, το επεισόδιο δίνει έμφαση σε μία εύθραυστη γερμανική κυβέρνηση και εγείρει νέες προοπτικές για περαιτέρω συγκρούσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v