Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Επέστρεψε στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8%. Οι εξαγωγές αναπτύχθηκαν με ρυθμό 0,8%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,9%.

Ιαπωνία: Επέστρεψε στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο

H οικονομία της Ιαπωνίας απέφυγε την τεχνική ύφεση το δεύτερο τρίμηνο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν άνοδο στην εγχώρια ζήτηση.

Το ιαπωνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, υψηλότερα από την μέση πρόβλεψη για άνοδο κατά 1,4%.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9%, βάζοντας τέλος σε ένα ράλι οκτώ διαδοχικών τριμήνων με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8%. Οι εξαγωγές αναπτύχθηκαν με ρυθμό 0,8%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,9%.

«Αν και η παραγωγή αυξάνεται και πάλι, έχει ενισχυθεί μόλις κατά 1% την τελευταία χρονιά, αρκετά κάτω από την άνοδο κατά 1,7% την προηγούμενη χρονιά» σημείωσε αναλυτής της Capital Economics. «H πρόβλεψη μας είναι πως η οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 1,2% φέτος. Και ενώ η ζήτηση θα κινηθεί υψηλότερα ενόψει τις αύξησης του φόρου επί των πωλήσεων την επόμενη χρονιά, μια απότομη επιβράδυνση είναι εγγυημένη μόλις ενισχυθεί ο φόρος» τόνισε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v