Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγορεύτηκε διεθνώς το εμπόριο στο χαβιάρι

Το διεθνές εμπόριο στο χαβιάρι και τα άλλα προϊόντα που προέρχονται από άγρια, απειλούμενα κοπάδια οξύρρυγχων, τέθηκε υπό απαγόρευση, καθώς δεν εγκρίθηκαν οι εξαγωγικές ποσοστώσεις της φετινής χρονιάς.

Απαγορεύτηκε διεθνώς το εμπόριο στο χαβιάρι
Το διεθνές εμπόριο στο χαβιάρι και τα άλλα προϊόντα που προέρχονται από άγρια, απειλούμενα κοπάδια οξύρρυγχων, τέθηκε υπό απαγόρευση, καθώς ”δεν κατέστη δυνατή η έγκριση των εξαγωγικών ποσοστώσεων της φετινής χρονιάς,” εξήγησε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Cites, της σύμβασης για το εμπόριο απειλούμενων ειδών.

Η απαγόρευση εφαρμόζεται για επιστημονικούς λόγους και για να σταματήσει η παράνομη αλιεία στην Κασπία Θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια εξήχθησαν από την περιφέρεια της Κασπίας, με βάση σύστημα ποσοστώσεων, περίπου 110-159 τόνοι χαβιάρι.

Αλλά οι πληροφορίες που συγκέντρωσε πρόσφατα η Cites καταδεικνύουν ότι πολλά είδη οξύρρυγχων στα νερά που εκμεταλλεύονται από κοινού οι όμορες της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας χώρες, υφίστανται σοβαρή μείωση πληθυσμών.

Η Cites, που εκπροσωπεί 169 κράτη μέλη, δήλωσε ότι οι χώρες εξαγωγής χαβιαριού θα πρέπει πλέον να υιοθετήσουν ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης, για να επανακτήσουν τα δικαιώματα εξαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v