Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα δύο «αφεντικά» της Ελλάδας!

Σε μια δημοκρατία κυρίαρχος είθισται να είναι ο λαός. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. Όμως, πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ότι πραγματικό κουμάντο στην ελληνική οικονομία κάνουν άλλοι δύο. Ποιοι είναι αυτοί.

Η συγκυβέρνηση αιφνιδίασε χθες ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή σε μια προσπάθεια να σταματήσει η κουβέντα για πρόωρες εκλογές και να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρώσει το σχέδιό της.

Κοινώς, να εγκριθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής από τους δανειστές, να τελειώσει το μνημόνιο μαζί με την τρόικα, να εκδιωχθεί το ΔΝΤ και να πάμε σε διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ζητά εκλογές, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για την πολιτική της, ενώ υπόσχεται να καταργήσει το μνημόνιο μαζί με άλλα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων ετών.

Για να υλοποιηθούν τόσο οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί απεμπλοκής από το μνημόνιο, την τρόικα και το ΔΝΤ όσο και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ για ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης χρειάζονται λεφτά.

Χωρίς χρηματοδότηση, όλες οι εξαγγελίες είναι λόγια του αέρα, που έχουν στόχο την ψήφο των πολιτών.

Η πρόσφατη Ιστορία είναι άκρως διδακτική.

Η Ελλάδα πήγε στο μνημόνιο τον Μάιο του 2010 γιατί είχαν κλείσει οι κρουνοί των αγορών.

Αν δεν είχαν κλείσει οι αγορές, η κυβέρνηση θα συνέχιζε να δανείζεται από αυτές, λαμβάνοντας μέτρα εγκαίρως και αποφεύγοντας ίσως την περιπέτεια με την τρόικα.

Είναι γνωστό ότι τα κυβερνητικά σχέδια για αντικατάσταση των δανείων του ΔΝΤ με χρήματα από τις αγορές και το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού του 2015 βασίζονται στην άντληση κεφαλαίων από τις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία και αποφασίσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη ΔΕΘ, θα χρειασθεί δανεισμό για να τις χρηματοδοτήσει.

Αν, για οποιονδήποτε λόγο, οι αγορές κλείσουν εκ νέου ή δανείζουν πολύ ακριβά και για μικρά ποσά, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της.

Στην τελευταία περίπτωση ίσως ξαναχρειαστεί δάνεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, π.χ. τον ESM, αφού δεν θα τα βρίσκει από αλλού, γενόμενη έρμαιο στα χέρια της Α. Μέρκελ που είναι ο πραγματικός καπετάνιος της ευρωζώνης.

Φυσικά, υπάρχει επίσης η ΕΚΤ.

Όμως, ο ρόλος της είναι διαφορετικός και έμμεσα μόνο, μέσω των τραπεζών, θα μπορούσε να βοηθήσει τη ρευστότητα των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά λοιπόν, οι αγορές και η Α. Μέρκελ είναι οι δύο βασικοί χρηματοδότες της ελληνικής οικονομίας.

Είναι τα «αφεντικά», όσο ενοχλητικό ή προσβλητικό κι αν ακούγεται για τα 10-11 εκατ. ανθρώπους που κατοικούν και ψηφίζουν στη δημοκρατική Ελλάδα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Τσίπρας και άλλοι να μιλάνε για σχέδια κ.ά.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν.

Γι' αυτό μια εποικοδομητική σχέση με τα δύο αφεντικά είναι σημαντική για τη χώρα.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v