Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποναμάς σε αγρότες από το ρωσικό εμπάργκο!

Οι αγρότες υποτίθεται ότι θα ήταν οι μεγάλοι χαμένοι από το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα. Όμως, άλλο πράγμα η θεωρία και άλλο η πράξη. Τελικά, φαίνεται πως χαμένοι είναι οι Ρώσοι καταναλωτές και κερδισμένοι οι Έλληνες αγρότες.

Το ερέθισμα δόθηκε από κάποιον γνωστό που μας ρώτησε πρόσφατα γιατί δεν διαμαρτύρονται οι αγρότες που υπέστησαν πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο.

«Συνήθως αυτοί κλείνουν δρόμους και ζητάνε αποζημιώσεις, αλλά τώρα δεν ακούγονται» πρόσθεσε.

Στο ρεπορτάζ που ακολούθησε, οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν.

Μαζί τους επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του άρθρου της 13ης Αυγούστου που έφερε τον τίτλο «κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους με το ρωσικό εμπάργκο».

Ήταν η περίοδος όπου η πολιτική ηγεσία και σχεδόν το σύνολο του Τύπου εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ενώ η στήλη διαφοροποιούνταν.

Βασιζόμενη σε πηγές από τις αγροτικές περιοχές που επηρεάζονταν από το εμπάργκο, βασικά τα ροδάκινα, είχαμε συμπεράνει ότι το ρωσικό εμπάργκο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μάννα εξ ουρανού για μερικούς αγρότες.

Όπως εξηγούσαμε στο σχετικό άρθρο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των επιτραπέζιων ροδακίνων είχε ήδη πουληθεί στη Ρωσία και δεν θα επηρεαζόταν.

Σημειώναμε μάλιστα ότι οι Ρώσοι ήταν οι καλύτεροι πελάτες αφού πλήρωναν άμεσα σε ρευστό, ενώ αγόραζαν όλη την παραγωγή, σε αντίθεση με τους Γερμανούς που πλήρωναν μετά την εκκαθάριση και με καθυστέρηση.

Από την άλλη πλευρά, αρκετά από τα υπόλοιπα όψιμα ροδάκινα που βρίσκονταν σε κάποιο υψόμετρο είχαν πληγεί από τις νεροποντές και μερικά είχαν προβλήματα με αρρώστιες.

Ως εκ τούτου, όπως παρατηρούσαμε τότε με βάση τις πληροφορίες που είχαμε από τους επαΐοντες, ένα μέρος της συγκεκριμένης παραγωγής θα σάπιζε πάνω στα δένδρα, ενώ τώρα θα λάβαινε αποζημίωση.

Με μεγάλη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε χθες ότι οι τότε εκτιμήσεις αποδείχθηκαν σωστές.

«Αρκετοί αγρότες τα κονόμησαν έτσι που ήλθαν τα πράγματα με το εμπάργκο» μας είπε εμπλεκόμενος σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Όμως, τα καλά νέα δεν σταμάτησαν εκεί.

Οι παραγωγοί ακτινιδίων, τα περισσότερα από τα οποία κατευθύνονται στη ρωσική αγορά, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν άτυχοι όπως τους χαρακτηρίζαμε στο άρθρο της 13ης Αυγούστου λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής ακτινιδίων έχει πωληθεί στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, ενώ υπάρχει ζήτηση από την Ισπανία που επίσης παράγει ακτινίδια.

Μάλιστα πωλούν τα ακτινίδια σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με το 2013, κάπου 40 λεπτά το κιλό, έναντι 35 λεπτά πέρυσι.

Είναι προφανές ότι Τούρκοι έμποροι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ελληνικών ακτινιδίων τα οποία εν συνεχεία βαφτίζουν τούρκικα και τα μεταπουλάνε στη Ρωσία.

Το ίδιο ίσως συμβαίνει με τους Αιγύπτιους εμπόρους, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους τελευταίους.

Τα ακτινίδια της Καβάλας και της Ημαθίας θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας και ανταγωνίζονται εκείνα της Νέας Ζηλανδίας απ΄ όπου «κατάγεται» το φυτό.

Φανταζόμαστε ότι οι δίαυλοι με τη ρωσική αγορά μέσω τρίτων χωρών θα διευρυνθούν τους επόμενους μήνες ώστε να υπάρξει ομαλή διάθεση των ροδακίνων όταν έλθει η ώρα τους το 2015 ακόμη κι αν δεν έχει αρθεί το ρωσικό εμπάργκο.

Τελικά, οι μεγάλοι χαμένοι του ρωσικού εμπάργκο φαίνεται ότι θα είναι οι Ρώσοι καταναλωτές που θα πληρώσουν περισσότερα λεφτά λόγω μεσαζόντων για να γευθούν τα ελληνικά ακτινίδια.

Αντίθετα, οι Έλληνες αγρότες είναι από τους κερδισμένους, προς το παρόν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v