Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κοροϊδία πάει σύννεφο!

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη μάχη εναντίον του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Οι δύο μονομάχοι στην Αθήνα έσπευσαν να το εκμεταλλευθούν, βάλλοντας ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά αποκρύπτοντας ένα πράγμα: την αλήθεια.

Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε χθες το πολυπόθητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στην ευρωζώνη, εκπλήσσοντας θετικά τους αναλυτές, αφού οι αγορές ομολόγων ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για 500-600 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, όπου η τρίχα γίνεται εύκολα τριχιά, τα δύο κόμματα εξουσίας έσπευσαν να επωφεληθούν, επιτιθέμενα ταυτόχρονα το ένα στο άλλο.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προέβη σε διάγγελμα(!) και ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε, τονίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση θα φροντίσει να επωφεληθεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Φυσικά, για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΚΤ.

Η Ν.Δ. φρόντισε να το τονίσει γιατί θεωρεί ότι εκεί πλεονεκτεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον σφύριζε αδιάφορα.

Όμως, κανένας από τους δύο αρχηγούς, τα κόμματα, τους κάθε λογής καθηγητάδες που βγήκαν να μας δώσουν τα φώτα τους, ο Τύπος κ.τ.λ. δεν ασχολήθηκε με το πιο σημαντικό θέμα μετά την ικανοποίηση των προϋποθέσεων:

Για πόσα λεφτά μιλάμε, βρε παιδιά;

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν ανέρχεται σε 43 δισ. ευρώ.

Από αυτά, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν στην κατοχή τους κάπου 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τραπεζίτες.

Αν όμως προσαρμόσουμε την αξία των ομολόγων στις αγοραίες τιμές με βάση τις οποίες θα αγορασθούν από την ΕΚΤ, το ποσό υποχωρεί κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ.

Αυτά είναι τα λεφτά που θα εισέπρατταν οι ελληνικές τράπεζες σταδιακά μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 και για τα οποία σφάζονται η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπόλοιπη ρευστότητα που θα διοχέτευε η ΕΚΤ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα θα πήγαινε στα χέρια των hedge funds και όποιων άλλων τα κατέχουν.

Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί, τα δύο κόμματα και ο Τύπος έχουν αναγάγει σε μέγα θέμα για την Ελλάδα την παροχή 3,5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου προς τις εγχώριες τράπεζες.

¨Αναλυτής ξένης τράπεζας χθες στο Λονδίνο όταν τον ρωτήσαμε σχετικά τόνισε:

"Πιο πολύ και γρήγορα θα έπεφταν οι αποδόσεις (των ελληνικών ομολόγων) αν ανακοινωνόταν ότι η Ελλάδα μπαίνει σε πρόγραμμα παρά με το QE". Και πιθανόν έχει δίκιο.

Όμως, το εντυπωσιακό είναι ότι μια ολόκληρη χώρα συζητάει για ένα θέμα που δεν καταλαβαίνει.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται φαβορί να κερδίσει τις εκλογές και να φτιάξει κυβέρνηση εμφανίζεται να μην κατανοεί ότι το QE υπονομεύει τη διαπραγματευτική του δύναμη.

Κι αυτό γιατί αρκετοί στο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μπορεί να φθάσουν σε κρίσιμη καμπή, αν και δεν το επιθυμούν ή δεν το εύχονται.

Οι ίδιοι ποντάρουν στις πιέσεις που θα μπορούσαν να ασκήσουν οι αγορές στο ευρώ και στα ομόλογα των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όμως, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί με το QE ενεργοποιημένο γιατί οι συμμετέχοντες στις αγορές κατανοούν ότι η ΕΚΤ θα είναι ο τελευταίος αγοραστής αν παραστεί ανάγκη.

Ακόμη κι αν ανέβουν οι αποδόσεις π.χ. των ισπανικών, ιταλικών ομολόγων κ.ά. βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν θα έκαναν τη διαφορά.

Επομένως, το QE δεν είναι ό,τι το καλύτερο για τη διαπραγμάτευση που έχει στο νου να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, όλα αυτά είναι μικρά γράμματα. Εδώ είναι Μπαλκάνια.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v