Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα βήμα πιο κοντά στην ύφεση!

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EWG δεν οδήγησε σε καμία συμφωνία και σύγκληση του Εurogroup, παρατείνοντας την αβεβαιότητα. Το μεγάλο θύμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την πραγματική οικονομία.

Η χθεσινή, άκαρπη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) απέδειξε ότι η αισιόδοξη άποψη των κυβερνώντων περί σύγκλισης των απόψεων και συμφωνίας που θα καλούνταν να επιβεβαιώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποδείχθηκε αβάσιμη.

Αντίθετα, η εικόνα που μας μετέφεραν οι δανειστές και την οποία αποτυπώσαμε στο χθεσινό άρθρο αποδείχθηκε πιο ρεαλιστική.

Διαβάζοντας τη νέα λίστα με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά πειστήκαμε ακόμη περισσότερο ότι τις δύο πλευρές τις χωρίζει μεγάλη απόσταση.

Φυσικά, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μπορούσαν θεωρητικά να αναγκάσουν την Ε.Ε. να βάλει νερό στο κρασί της πριν από τις 24 Απριλίου όπου συνέρχεται το Εurogroup, για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα με τα έντοκα γραμμάτια στο μέσον του μήνα.

Είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αλλά θα πρόκειται για αμιγώς πολιτική απόφαση της Ε.Ε. αν η ελληνική πλευρά δεν υλοποιήσει άμεσα κάποιες μεταρρυθμίσεις.

Όμως, θα μας επιτρέψετε να αμφιβάλλουμε με τη δυσπιστία που υπάρχει.

Πολύ περισσότερο μετά την ανάγνωση της νέας ελληνικής λίστας που δημοσίευσαν οι F.T.

Στη λίστα υπάρχουν μέτρα που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων από 4,6 μέχρι 6,1 δισ. ευρώ το 2015 με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ και πλέον.

Η κυβέρνηση υιοθετεί την εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το 2015 που σε συνδυασμό με τα μέτρα θα αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

Χωρίς τα νέα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 1,2% του ΑΕΠ.

Όμως, όσο περνά ο καιρός χωρίς συμφωνία με τους δανειστές και μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας υπολειτουργεί, η ανάπτυξη φαλκιδεύεται.

Τα σημάδια είναι ήδη ανησυχητικά και πυκνώνουν.

Κι όλα αυτά σε μια χρονιά που υποσχόταν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης με αποδυναμωμένο ευρώ, μειωμένη τιμή στο πετρέλαιο, καλή τουριστική περίοδο και ανάκαμψη των επενδύσεων από πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο πιο πρόσφατος δείκτης οικονομικού κλίματος υποτροπίασε και ο αντίστοιχος των νέων παραγγελιών στη μεταποίηση της Markit υποχώρησε για έβδομο συνεχή μήνα με βασικό μοχλό τις παραγγελίες από το εξωτερικό.

Χθες διαβάσαμε την επιστολή των εργοληπτικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) που παραπονιούνται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν πληρώνει μέλη τους για εγκεκριμένα έργα του ΕΣΠΑ.

Ισως, τα συγκεκριμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στα τέλη Μαρτίου.

Επίσης, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης που επρόκειτο να αποκτήσει θετικό πρόσημο φέτος κινείται σε αρνητικό έδαφος καθώς οι τράπεζες παραμένουν σε φάση απομόχλευσης.

Οι επενδύσεις που έδειχναν σημάδια ανάκαμψης το 2ο εξάμηνο του 2014 φαίνεται να έχουν παγώσει, ενώ η μείωση των λιανικών πωλήσεων δεν είναι καλός οιωνός για την κατανάλωση.

Μένει ο τουρισμός, που στέλνει θετικά σημάδια.

Αν όμως το σημερινό αδιέξοδο με τους πιστωτές παραμείνει κάνα δίμηνο ακόμη, το κλίμα μπορεί να χαλάσει, φέρνοντας προβλήματα και εκεί.

Με λίγα λόγια, η κατάσταση είναι τόσο εύθραυστη που αρκεί ένας ακόμη μήνας ασφυξίας και αβεβαιότητας για να τουμπάρει το καράβι.

Πόσο μάλλον δύο ακόμη μήνες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν εκπλήσσει που μερίδα των δανειστών εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι κοντά στο 1% φέτος, σύμφωνα με το καλύτερο γι' αυτούς σενάριο.

Αντίθετα, οι ίδιοι θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δύσκολα θα αποφύγει την ύφεση αν συνεχίσει όπως τώρα μέχρι τον Ιούνιο.

Ας ελπίσουμε το τελευταίο να μη συμβεί. Όμως, χρειάζονται έργα.

Για όλους αυτούς τους λόγους η χθεσινή εξέλιξη στο EWG μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα γεγονός που μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ύφεση.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v