Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο παζάρι για τον ΦΠΑ και οι παράπλευροι φόροι!

Όσοι νόμιζαν ότι θα είχαμε τελειώσει με τον ΦΠΑ δεν είχαν υπολογίσει άλλα θέματα όπως η ελαστικότητα της ζήτησης. Οι σκέψεις, τα επιχειρήματα και οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και οι νέοι φόροι που θα συζητηθούν στο Brussels Group.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που απέτυχε το μνημόνιο Ι να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους ήταν η συγκριτικά μεγαλύτερη έμφαση στα φορολογικά έσοδα από ό,τι στην περιστολή των δαπανών σύμφωνα με αναλυτές ξένων οίκων.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων πλήγωσε περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα που αποτελεί τη μηχανή της ελληνικής οικονομίας και επέτεινε την ύφεση της περιόδου 2010-2012.

Με αυτόν τον τρόπο το κράτος εισέπραξε λιγότερα έσοδα απ' όσα υπολόγιζε, μειώνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα λιγότερο απ' ό,τι ήταν ο στόχος στο μνημόνιο Ι.

Η απόκλιση από τον στόχο έδωσε το έναυσμα για νέα, επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας αφού τα διακρατικά δάνεια δεν επαρκούσαν για να καλύψουν το κενό.

Ο φαύλος κύκλος που δημιουργήθηκε γονάτισε την οικονομία και πολλά νοικοκυριά.

Όλα αυτά είναι γνωστά και θα περίμενε κανείς τα παθήματα να γίνουν μαθήματα.

Όμως, δεν συμβαίνει αυτό.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, αυξάνοντας βασικά τα φορολογικά έσοδα.

Είναι μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό και δείχνει τις προτεραιότητες και την οικονομική πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης που δεν έχει ακόμη πλήρως ξεδιπλωθεί.

Δεν ξενίζει λοιπόν που κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group οι δύο πλευρές αναμένεται να ξοδέψουν πολύ χρόνο για να βρουν μια άκρη στα δημοσιονομικά, ξεκινώντας από τον ΦΠΑ.

Οι πληροφορίες δεν διαφέρουν από εκείνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι δανειστές ευνοούν ένα σύστημα με δύο φορολογικούς συντελεστές στο 23% και στο 11%, ενώ η ελληνική αντιπροτείνει τρεις συντελεστές στο 7%, στο 14% και στο 23%.

Εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι η ελληνική πρόταση φέρεται να αποδέχεται την τοποθέτηση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή.

Παρ' όλα αυτά, οι δανειστές δεν θεωρούν ότι η αύξηση των εσόδων είναι ικανοποιητική.

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα αποφέρει περισσότερα έσοδα απ' ό,τι εκείνοι προβλέπουν.

Γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται να προβάλουν το ακόλουθο επιχείρημα.

Ιστορικά, στην Ελλάδα μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ περνά κατά το ήμισυ περίπου στον τελικό καταναλωτή επειδή απορροφάται από τους πωλητές.

Επομένως, η επίπτωση στις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζουν οι πιστωτές.

Στην εξίσωση μπαίνει η ελαστικότητα της ζήτησης ανά προϊόν.

Κοινώς, ποια είναι η ποσοστιαία μεταβολή της ποσότητας που καταναλώνεται όταν αυξάνεται κατά μία μονάδα η ποσοστιαία αύξηση της τιμής του προϊόντος λόγω ΦΠΑ.

Οι δανειστές ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες διαπραγματευτές χρησιμοποιούν τους συντελεστές ελαστικότητας από παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ.

Οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,5% για προϊόντα διατροφής έως πάνω από 1% για άλλα. Κοινώς, η κατανάλωση των ειδών διατροφής είναι ανελαστική αφού η ποσότητα υποχωρεί λιγότερο από την ποσοστιαία αύξηση της τιμής τους.

Όμως, τόσο η συγκεκριμένη μελέτη, όσο κι άλλες φέρονται να μην έχουν υπολογίσει την ελαστικότητα της ζήτησης ανά προϊόν.

Το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να προτείνει την ειδική φορολόγηση κάποιου ή κάποιων αγαθών για να βρεθούν τα έσοδα.

Σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφερθεί η φορολόγηση λιπαρών τροφών, ενώ μερικοί υποψιάζονται ότι στο στόχαστρο θα μπορούσαν να μπουν ακόμη και τα αναψυκτικά.

Τα τελευταία δεν έχουν διασταυρωθεί.

Στο βωμό της συλλογής περισσότερων εσόδων από το κράτος για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό εντάσσεται η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αυτοκινήτων.

Οι γνωρίζοντες τονίζουν ότι το κράτος εισέπραξε πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας το 2013.

Όμως, μελέτες που είχαν γίνει έδειχναν ότι η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των Ι.Χ. που γνωστοποίησε η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το παζάρι για τον ΦΠΑ στο τραπέζι του Brussels Group.

Eίναι επίσης κι οι παράπλευροι φόροι.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v