Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Είτε έτσι είτε αλλιώς η Ελλάδα θα χάσει

Οι αποκαλούμενες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις συγκρούονται με τις αντιμνημονιακές με επίκεντρο ένα δημοψήφισμα που πάσχει από πολλές μεριές. Είτε όμως κερδίσει η μια μεριά, είτε κερδίσει η άλλη, την ζημιά δεν την γλυτώνουμε. Μόνο που δεν θα είναι συμμετρική.

Ο κίνδυνος της πόλωσης είναι ορατός καθώς πλησιάζει η ώρα του δημοψηφίσματος και οι τόνοι ανεβαίνουν.

Η ακραία πόλωση και ο διχασμός της κοινωνίας είναι ένας από τους δυο μεγαλύτερους κινδύνους που απορρέουν απ' αυτό το δημοψήφισμα.

Ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα με καλύτερους όρους για την χώρα και τους πολίτες.

Ακόμη καλύτερα θα ήταν φυσικά αν δεν υπήρχε δημοψήφισμα και η διαπραγμάτευση είχε ευτυχές τέλος.

Όμως, την Κυριακή υπάρχει δημοψήφισμα και ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει.

Από την μια πλευρά, βρίσκεται η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, δηλαδή ο Σύριζα και οι ΑΝΕΛ, μαζί με την Χρυσή Αυγή. Από την άλλη, η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Αν υπερισχύσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και κερδίσει το φιλοευρωπαϊκό ρεύμα, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την συμφωνία.

Όμως, έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να το κάνει. Μόλις χθες ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού, υπονοώντας κάλπες.

Ο καθένας μπορεί να φαντασθεί τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο σε μια οικονομία που οδεύει στην ύφεση και εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο για ένα ακόμη μήνα με τις τράπεζες κλειστές.

Εναλλακτικά, αν υπερισχύσει το ΟΧΙ, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά αλλά θα πρέπει να ξαναπάει πίσω στους δανειστές για να διαπραγματευθεί.

Παρά τις επιθετικές δηλώσεις διαφόρων κοινοτικών και γερμανών αξιωματούχων, η κ. Μέρκελ άφησε χθες την πόρτα ανοικτή για διαπραγματεύσεις μετά την Κυριακή.

Όμως, αυτή την φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ακόμη κι αν οι δυο πλευρές συμφωνήσουν στα μέτρα, το πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας δεν θα υφίσταται.

Αυτό σημαίνει ότι το όποιο νέο πακέτο θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών. Αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ΄ ότι τώρα αφού οι σχέσεις με τους περισσότερους εταίρους έχουν ήδη διαρραγεί ή κλονισθεί.

Επομένως, οι πιθανότητες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα άρεσε στην ελληνική κυβέρνηση και θα περνούσε από τα εθνικά κοινοβούλια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση.

Με άλλα λόγια, οι προοπτικές δείχνουν ακόμη πιο προβληματικές για την Ελλάδα σε περίπτωση που υπερισχύσει το ΟΧΙ.

Ασφαλώς, ο λαός είναι κυρίαρχος. Όμως, οι δυο επιλογές που έχει δεν φαίνεται να οδηγούν την οικονομία σε απάνεμο λιμάνι.

Μάλιστα, η μια από τις δύο φαίνεται να οδηγεί στο πέλαγος.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v