Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μπάλα ξανά πίσω στο ελληνικό γήπεδο

Ο θρίαμβος του Όχι στο δημοψήφισμα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πολιτικό έργο του κ. Τσίπρα. Όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει την οικονομική πραγματικότητα, ούτε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων. Τι ακολουθεί.

Στην απάντηση που εξέδωσε η Κομισιόν για το δημοψήφισμα γίνεται λόγος για σεβασμό στη δημοκρατική ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Όμως, γίνεται επίσης λόγος στις επαφές του κ. Γιούνκερ με τους δημοκρατικά εκλεγέντες ηγέτες των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Μια έντεχνη υπενθύμιση στην ελληνική πλευρά ότι στέκεται μόνη απέναντι στις άλλες 18 χώρες-μέλη.

Το δημοψήφισμα τάραξε λοιπόν τα νερά με την μεγάλη νίκη του Όχι και δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές.

Πολύ περισσότερο όταν επιτεύχθηκε με κλειστές τράπεζες.

"Φαντάζεσαι να είχε κάνει η ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και ουρές συνταξιούχων και άλλων στα ATM;" ρωτούσε χθες ένας φίλος.

Δεν θα είχε χάσει μοναχά το δημοψήφισμα αλλά θα είχε σταλεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής για τις επόμενες δεκαετίες, απαντούσε ο ίδιος.

Νομίζουμε ότι έχει δίκιο αλλά αυτά είναι για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

Εκείνο που έχει σημασία είναι τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στις σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχέσεις που έχουν διαταραχθεί επικίνδυνα καθώς έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της κυβέρνησης και των υπολοίπων αν κρίνει κανείς από τις χθεσινές δηλώσεις Γερμανών και άλλων αξιωματούχων.

Σε πρώτη φάση, η ευρωζώνη οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στο ελληνικό Όχι.

Κι αυτό γιατί η θέση της απέναντι στο Όχι δεν ήταν ξεκάθαρη πριν από το δημοψήφισμα.

Άλλοι έλεγαν ότι το Όχι ισοδυναμεί με έξοδο από το ευρώ και άλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι το αντίθετο.

Η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης αναμένεται να απαντήσει στο ερώτημα.

Αν δηλαδή οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν στην εκκίνηση μιας νέας συμφωνίας ή η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ όπως επισήμανε χθες σε τουίτ ο Πίτερ Σπίγκελ.

Θεωρούμε αυτονόητο και πιο πιθανό ενδεχόμενο το πρώτο.

Όμως, έπρεπε να φθάσουμε στο βράδυ του δημοψηφίσματος για να πληροφορηθεί πολύς κόσμος τι απαιτείται για να εκκινηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Κι ενώ στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για ολοκλήρωσή της εντός 48 ωρών μετά το δημοψήφισμα.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει λοιπόν να δώσει το Eurogroup το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αύριο.

Όμως, η έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ίσως τους οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να ζητήσουν επιπρόσθετους όρους για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις.

Πάντως, η λογική υπαγορεύει την έναρξη της διαδικασίας άμεσα.

Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει κάπου 3,5 δισ. ευρώ προς το ευρωσύστημα στις 20 Ιουλίου ενώ εκκρεμεί η πληρωμή ποσού 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Πολλοί θεωρούν πιθανό ότι η ΕΕ θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποστείλει έγγραφο με το οποίο θα δεσμεύεται για κάποια πράγματα πριν προχωρήσει η διαδικασία.

Μερικοί δεν αποκλείουν να ζητήσει η ΕΕ όπως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα τυγχάνει ευρύτερης πολιτικής αποδοχής.

Αυτά είναι πιθανόν γνωστά στη κυβέρνηση.

Προφανώς, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εταίροι θέτουν θέμα αξιοπιστίας και ίσως προσπαθήσουν να το ξεπεράσουν διακομματικά.

Όπως γνωρίζουν ότι η συζήτηση σε επίπεδο θεσμών ενός προγράμματος ESM προϋποθέτει έγκριση από τη γερμανική Μπούντεσταγκ και πρότερη εκτίμηση χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Σημειωτέον ότι η συζήτηση με τους θεσμούς είναι εκείνη που η ελληνική πλευρά ήθελε να αποφύγει κατά την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, ζητώντας πολιτική λύση.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί αφέθηκε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει και να πάμε σ' ένα δημοψήφισμα που μας βάζει σε μια νέα, πιο χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία για πρόγραμμα του ESM.

Πολύ περισσότερο όταν η κατάσταση στην οικονομία και στο τουρισμό έχει επιδεινωθεί από τα capital controls με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπρόσθετοι φόροι και περικοπές για να επιτευχθούν οι στόχοι για τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο ακόμη μια φορά.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v