Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oταν οι Γερμανοί κάνουν τους επαίτες στους Έλληνες

Η Γερμανία μπορεί να θέλει να επιβάλει τους όρους της στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Όμως, υπάρχει ένας άλλος τομέας στον οποίο οι Έλληνες επιβάλλουν τους δικούς τους και οι Γερμανοί είναι οι επαίτες.

Για τους περισσότερους, αν όχι για όλους σχεδόν, τα γερμανικά KG funds είναι κάτι άγνωστο.

Πρόκειται για εταιρείες επενδύσεων που συγκέντρωσαν πάνω από 50 δισ. ευρώ από απλούς Γερμανούς πολίτες μέχρι τράπεζες πριν από αρκετά χρόνια.

Ο βασικός λόγος που το πέτυχαν ήταν απλός.

Υπόσχονταν ότι θα επιτύχουν υψηλές ετήσιες αποδόσεις από τις επενδύσεις που θα έκαναν στη ναυτιλία.

Υπήρχαν funds που υπόσχονταν ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 9% που θα έφταναν το 15% σε βάθος χρόνου.

Τα γερμανικά KG funds είχαν πριμοδοτηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφού δεν πλήρωναν φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αλλά τον χαμηλότερο φόρο τονάζ (χωρητικότητας των πλοίων).

Μπορούσαν λοιπόν να χρηματοδοτήσουν φθηνότερα την αγορά πλοίων σε σχέση με πολλές τράπεζες.

Πίσω απ' αυτό το χρηματοδοτικό σχήμα κρυβόταν, σύμφωνα με πολλούς τρίτους, η φιλοδοξία της Γερμανίας να βοηθήσει τους εφοπλιστές της ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά και να κυριαρχήσουν.

Ταυτόχρονα, θα έβγαζαν λεφτά όσοι είχαν επενδύσει στα KG funds, κάπου 450.000, και οι γερμανικές τράπεζες που τα είχαν δανείσει.

Το σχέδιο δούλευε μέχρι το 2008 και το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.

Όμως, άρχισε να πνέει τα λοίσθια μετά από το 2008.

Η διεθνής κρίση οδήγησε σε μείωση του διεθνούς εμπορίου και σε συνδυασμό με την πλεονάζουσα χωρητικότητα των πλοίων συμπίεσε πολύ τα ναύλα.

Ετσι, τα KG funds βρέθηκαν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πλοία των οποίων η αξία είχε μειωθεί αισθητά σε σχέση με το υπόλοιπο του δανείου που έπρεπε να εξυπηρετήσουν.

Σημειωτέον ότι όλα σχεδόν τα funds είχαν χρησιμοποιήσει τραπεζικά δάνεια μαζί με ίδια κεφάλαια για να αγοράσουν τα πλοία.

Καθώς λοιπόν έληγαν οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει με εταιρείες για να μεταφέρουν κοντέινερς, πετρέλαιο κ.τ.λ., τα KG funds διαπίστωναν πως είτε δεν μπορούσαν να βρούν άλλες συμβάσεις είτε έβρισκαν με πολύ χαμηλά ναύλα που τους έβαζαν μέσα.

Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν να βαράνε κανόνι το ένα fund πίσω από το άλλο.

Οι γερμανικές τράπεζες που είχαν δανείσει τα KG funds έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα συμφέροντά τους, παίρνοντας τα πλοία και καταγράφοντας ταυτόχρονα σημαντικές ζημίες στα δάνεια που είχαν δώσει.

Η κατάρρευση των KG funds έβαλε πιθανόν ταφόπλακα στα σχέδια των Γερμανών να κυριαρχήσουν στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Οι γερμανικές τράπεζες έβγαλαν τα περιουσιακά στοιχεία στο σφυρί.

Οσο μάλιστα περνούσαν τα χρόνια από το 2008 και μετά, τόσο πιο πολύ υποχωρούσαν οι τιμές των πλοίων στους πλειστηριασμούς.

Το αποτέλεσμα ήταν κάποια από τα πλοία να καταλήξουν σε ξένα χέρια μεταξύ των οποίων και ελληνικά.

Κοινώς, οι Γερμανοί τραπεζίτες προσέγγισαν Έλληνες πλοιοκτήτες για να τους πουλήσουν τα πλοία που έβγαζαν στο σφυρί.

Βλέπετε οι Έλληνες εφοπλιστές σε σύγκριση με τους Γερμανούς ομολόγους τους τα είχαν πάει πολύ καλύτερα στη ναυτιλία.

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να είχε ανακατευτεί σε κάποιο αρχικό στάδιο με το χρηματοδοτικό σχήμα των KG funds είναι λογικό να είναι δυσαρεστημένος.

Για πολλούς εφοπλιστές, ο κ. Σόιμπλε και η Γερμανία ειδικότερα προσπαθούν να πάρουν εκδίκηση για την κατάρρευση των KG funds και κυρίως για την εξαγορά των πλοίων τους από τους Έλληνες εφοπλιστές.

Πώς;

Επιβάλλοντας αυξήσεις στη φορολογία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων ώστε να τις καταστήσουν λιγότερο ανταγωνιστικές και να τις χρεοκοπήσουν ή να τις διώξουν από την Ελλάδα, ισχυρίζονται οι εφοπλιστές.

Δεν ξέρουμε αν τα κίνητρα του Β. Σόιμπλε ερμηνεύονται σωστά ή κατά το δοκούν.

Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι τα KG funds χρεοκόπησαν και ήταν οι Γερμανοί αυτοί που έψαχναν εναγωνίως αγοραστές για τα πλοία τους ανάμεσα στην ελληνική εφοπλιστική κοινότητα.

Αυτήν τη φορά οι επαίτες ήταν εκείνοι.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v