Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η ελληνική οικονομία μπαίνει στην τελική ευθεία της χρονιάς, έχοντας σοβαρές εκκρεμότητες και αντιμετωπίζοντας μεγάλες προκλήσεις. Αν τα καταφέρει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ήπια ύφεση. Αν δεν τα καταφέρει, με κάτι άλλο.

Μετά από ένα ανέλπιστα θετικό πρώτο εξάμηνο, που πήγε κόντρα στην πολιτική αβεβαιότητα της περιόδου, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία θα περιέλθει σε ύφεση το δεύτερο μισό του 2015.

Υπενθυμίζουμε:

Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα τον Σεπτέμβριο, οι νέες παραγγελίες για 13ο συνεχόμενο μήνα, ενώ τα capital controls οδήγησαν σε ελλείψεις πρώτων υλών σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Markit.

Η εικόνα συμπληρώνεται από τις τιμές του τζίρου και του όγκου στις λιανικές πωλήσεις. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου μειώθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Η καλή τουριστική περίοδος δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την αδυναμία σε άλλες συνιστώσες της ζήτησης, όπως η κατανάλωση και οι επενδύσεις υπό συνθήκες capital controls.

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι οι εισπράξεις από το τουριστικό συνάλλαγμα αυξήθηκαν, έστω λιγότερο σε σύγκριση με τις αφίξεις, τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2015, εκείνο που θα επιτευχθεί είναι ο περιορισμός του ρυθμού συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ισως λοιπόν ο στόχος-πρόβλεψη στο 3ο πρόγραμμα για μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,3% για φέτος να είναι απαισιόδοξος.

Όμως, και πάλι θα πρέπει να περιμένουμε, γιατί η φοροκαταιγίδα είναι προ των πυλών και η επίπτωση στην κατανάλωση που έσωσε την παρτίδα το 1ο εξάμηνο θα είναι αρνητική.

Η αύξηση της ανεργίας θα είναι πιθανόν φυσική συνέπεια.

Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις δύο λίστες με τα προπαιτούμενα για να αποδεσμευθούν 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση του 3ου προγράμματος, για να τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του 2015.

Οποιαδήποτε εμπλοκή θα επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα, στρώνοντας το έδαφος για βαθύτερη ύφεση το πρώτο τρίμηνο και ίσως εξάμηνο του 2016.

Η βασική υπόθεση είναι ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή σ' αυτό το μέτωπο και τα συμφωνηθέντα στο 3ο μνημόνιο θα υλοποιηθούν, γιατί η οικονομική κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία σε διαφορετική περίπτωση.

Με άλλα λόγια, η χώρα είναι παγιδευμένη και στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι η ήπια ύφεση.

Κι όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το εξωτερικό περιβάλλον θα είναι υποστηρικτικό.

Αν π.χ. ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου, επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία και την ΕΕ, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό, πλήττοντας τις ελληνικές εξαγωγές και τις προσδοκώμενες ξένες επενδύσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Ελληνες ιθύνοντες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, γιατί πολύ απλά υπάρχουν χειρότερα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v