Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σημαίνει η συμφωνία στο Eurogroup

Η συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη για τη χώρα. Όμως, ο χρόνος που πήρε για να επιτευχθεί το ντιλ και οι όροι που μπήκαν για να εκταμιευθούν οι υποδόσεις από το ESM προβληματίζουν.

Το χθεσινό ήταν άλλο ένα από εκείνα τα ατελείωτα Eurogroup στην περίοδο της ελληνικής κρίσης, με πολλούς να δαγκώνουν τα νύχια τους, έχοντας τις γάτες τους να κοιμούνται δίπλα από το πληκτρολόγιο, όπως ανέφερε χθες ένας χρήστης του twitter κατά τις 1:30 π.μ.

Eυρηματικό τιτίβισμα, αν μη τι άλλο.

Ισως όχι τόσο όσο ένα άλλο, ειρωνικό, που προέτρεπε τους ηγέτες της ΕΕ να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να μην εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που οι σατανικοί δανειστές ζητούν αλλά εκείνες που προκρίνουν οι πανέξυπνοι ηγέτες της.

Με τέτοιους ισχυρούς θεσμούς και την παράδοση δεκαετιών στη λήψη των σωστών αποφάσεων πολιτικής, θα ήταν ένα success story. Ας τους αφήσουν λοιπόν να επανακτήσουν την εθνική τους κυριαρχία, κατέληγε.

Αυτά όμως συμβαίνουν όταν το ΔΝΤ αποφασίσει να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να απαιτήσει δραστική λύση για το χρέος, έστω μετά από 6 χρόνια, και οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές.

Παρ' όλα αυτά η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης συνιστά καλό νέο, παρότι οι εκταμιεύσεις συνοδεύονται από όρους.

Επιβεβαιώνει κατ' αρχάς ότι δεν θα υπάρξει ελληνική κρίση κατά τα πρότυπα του περασμένου καλοκαιριού και απομακρύνει το Grexit, μειώνοντας την αβεβαιότητα.

Ολα αυτά συνιστούν μια θετική εξέλιξη, που οι αγορές έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν σε σημαντικό βαθμό το τελευταίο διάστημα, συμπιέζοντας την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών.

Η πρώτη δόση των 7,5 δισ. ευρώ υπερκαλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποπληρωθούν έντοκα γραμμάτια.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αποπληρωμές της χώρας προς τους πιστωτές της ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. Από αυτά, 300 εκατ. ευρώ περίπου οφείλει στο ΔΝΤ τον Ιούνιο.

Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, εκ των οποίων 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 2,3 δισ. στην ΕΚΤ.

Μιλάμε για 5,1 δισ. ευρώ περίπου στο 7μηνο.

Επιπλέον, έχει να πληρώσει ακόμη 750 εκατ. ευρώ περίπου στο ΔΝΤ από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το συνολικό ποσό για το 2016 ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς να συμπεριλάβουμε αποπληρωμές εντόκων γραμματίων και πιθανές πληρωμές σε ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στο PSI.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των εντόκων σε κυκλοφορία πλησιάζει τα 15 δισ. ευρώ περίπου.

Επομένως, η πρώτη υποδόση του ESM θα επιτρέψει την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το υπόλοιπο της χρονιάς και την εν μέρει αποπληρωμή φορέων της γενικής κυβέρνησης που έχουν ήδη δανείσει στη κεντρική διοίκηση μέσω repo.

Εκτιμάται ότι ο δανεισμός μέσω repo από φορείς της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 9 με 10 δισ. ευρώ περίπου.

Φυσικά, μέρος της πρώτης υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή κάποιων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, βελτιώνοντας κάπως τη ρευστότητα ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.

Όμως, όλα αυτά δεν μπορούν να αποκρύψουν μια άλλη ανησυχητική διαπίστωση.

Την κρίση εμπιστοσύνης που υφέρπει στις σχέσεις της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους-δανειστές της.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup για επιστροφή της εμπιστοσύνης.

Όμως, οι όροι που έβαλε το Eurogroup για τις εκταμιεύσεις προδίδουν έλλειψη εμπιστοσύνης.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v