Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Σόιμπλε θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο!

Ο κ. Σόιμπλε ξαναχτύπησε με το πάγωμα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, υπενθυμίζοντας ποιος έχει το πάνω χέρι. Η Αθήνα μπορεί να ποντάρει στην κ. Μέρκελ, όμως η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.  

O Σόιμπλε θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο!
Όταν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τις παροχές σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους και την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα νησιά, πολλοί αναρωτηθήκαμε τι θέση θα έπαιρνε ο «σκληρός» της ευρωζώνης.

Η πρώτη εκτίμηση ήθελε ο κ. Σόιμπλε και οι συνοδοιπορούντες να ζητάνε από την ελληνική κυβέρνηση είτε να μην εφαρμόσει τις παροχές που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, είτε να τις εφαρμόσει λειψές.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν τοποθετήθηκε σχεδόν άμεσα, υιοθετώντας μια μετριοπαθή θέση που βασιζόταν στη λογική της μελέτης των εξαγγελιών και της τοποθέτησης αφού προηγείτο συνεννόηση με τους υπόλοιπους θεσμούς.

Η ίδια εμφανίσθηκε επίσης έτοιμη να υιοθετήσει την αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, με επίκληση του προσφυγικού.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι μόνη και το κυριότερο δεν αποφασίζει για θέματα οικονομίας που αφορούν τα κράτη-μέλη.

Γι’ αυτό τον ρόλο υπάρχει το Eurogroup, όπου δεσπόζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν χρειασθεί, κινούνται τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επομένως, ο βετεράνος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει τους βραχίονες για να κινεί τα νήματα, χρησιμοποιώντας ενίοτε τον ESM και τον Ολλανδό συνάδελφό του.

Αυτό το έργο βιώσαμε χθες.

Προφανώς, ο κ. Σόιμπλε συνεκτίμησε τα δεδομένα και κατέληξε πως το καλύτερο θα ήταν να στείλει ένα μήνυμα στην Αθήνα ότι η μη συμμόρφωση με τις επιταγές του Μνημονίου θα έχει συνέπειες.

Το πάγωμα της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία η κυβέρνηση πανηγύριζε μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι μεν υψηλού συμβολισμού αλλά ανώδυνο.

Αλλωστε, τα άμεσα μέτρα επρόκειτο να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του 2017 και θα υλοποιούνταν σταδιακά μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου.

Εχουμε λοιπόν χρόνο.

Επιπλέον, θα μπορούσε να ζητήσει τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.  

Αν ο κ. Σόιμπλε σταματήσει εκεί, έχει καλώς υπό την έννοια ότι το κόστος θα είναι περιορισμένο, στο μέτρο που επανέλθει η κανονικότητα στην Ελλάδα.

Επιπλέον, θα δείξει ότι δεν θέλει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα.

Αν όμως ο ίδιος απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αναιρέσει ένα μέρος των παροχών που εξήγγειλε, τότε ο κ. Σόιμπλε θα δείξει ότι έχει αποφασίσει να το πάει στα άκρα.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να μεσολαβήσει για να νουθετήσει τον υπουργό της και να κλείσει η αξιολόγηση.

Όμως, η Γερμανία μπαίνει σε προεκλογική χρονιά και ο κ. Σόιμπλε έχει μεγάλο ειδικό βάρος στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.

Επιπλέον, δημοσιεύματα στον Γερμανικό Τύπο που μιλούσαν για διανομή χρημάτων από τον κ. Τσίπρα στους συνταξιούχους για πολιτικούς λόγους δεν ευνοούν μια τέτοια ενέργεια από την καγκελάριο.

Από την άλλη, η λογική υποστηρίζει ότι δεν θα ήθελε να έχει περισσότερα ανοικτά θέματα στην ευρωζώνη πηγαίνοντας προς τις εθνικές εκλογές.

Δεν βλέπουμε λοιπόν πώς ο κ. Σόιμπλε μπορεί να πιεσθεί τις επόμενες εβδομάδες για να αλλάξει άποψη.

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών θα έχει την τελευταία λέξη.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v