Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο όψεις του 2017

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ξένων οίκων και οργανισμών θέλουν την οικονομία να αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό το 2017. Μερικοί έχουν άλλη άποψη. Όμως, κάτι άλλο θα έπρεπε να τους προβληματίζει περισσότερο όλους.

Οι δύο όψεις του 2017

Καλή Χρονιά.

Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κάποιος γνωστός οργανισμός ή τράπεζα που να προβλέπει συρρίκνωση ή στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας το 2017.

Οι περισσότεροι ή σχεδόν όλοι προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης που ξεκινά από 1,3% και σχεδόν ακουμπά το 3%.

Αυτό είναι καταρχήν καλό νέο αλλά δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πρόβλεψη και θα μπορούσαν όλοι να πέσουν έξω.

Τα κυβερνητικά στελέχη, πιεζόμενα από τις φτωχές επιδόσεις του κόμματός τους στις δημοσκοπήσεις, έχουν κάθε λόγο να προβάλλουν τα θετικά.

Η διαφαινόμενη οριακή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2016 έναντι πρόβλεψης για ύφεση 0,3% συνιστά μια τέτοια περίπτωση.

Το ίδιο ισχύει για την υποχώρηση της ανεργίας και την αύξηση-ρεκόρ της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το 11μηνο του 2016.

Φυσικά, υπάρχει και η άλλη όψη της πραγματικότητας, που προβάλλει η αντιπολίτευση.

Η ανεργία υποχώρησε το 3ο τρίμηνο του 2016 στο 22,6%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Όμως, το ποσοστό εκείνων που παραμένουν άνεργοι για πάνω από 12 μήνες -μακροχρόνια άνεργοι- έχει αυξηθεί σημαντικά και ξεπερνά το 75%, αν θυμόμαστε καλά.

Επίσης, η αύξηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα οφείλεται σε μεγαλύτερο βαθμό στη μερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία.

Πρόσφατα π.χ. πληροφορηθήκαμε για πρόσληψη σε εστιατόριο για μια μέρα τον μήνα.

Με άλλα λόγια, μερικοί ονομαστικοί αριθμοί βελτιώνονται, αλλά η ποιότητα των περισσότερων αριθμών χειροτερεύει και αυτό δεν είναι καλό, γιατί αυτή η τάση δεν φαίνεται εύκολα αναστρέψιμη, μπαίνοντας στο 2017.

Η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά είναι επίσης χαρακτηριστική.

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 επιτυγχάνεται με υπέρβαση των φορολογικών εσόδων και υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών.

Όμως, πίσω από την υπέρβαση των εσόδων υπάρχουν 4 εκατ. άτομα με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και 1,5 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς υπό κατάσχεση.

Και φυσικά, πίσω από την υστέρηση των δαπανών «κρύβονται» χρέη του κράτους προς ιδιώτες που φθάνουν τα 5-6 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των επενδύσεων το 2016 θα πρέπει να αναλυθεί, π.χ. ποιοι κλάδοι κ.τ.λ. αλλά δεν κρύβει παρενέργειες.

Τι θέλουμε να υπογραμμίσουμε με όλα αυτά;

Πως πίσω από τους αριθμούς που θα δείχνουν ανάπτυξη, βρίσκονται κάποιοι άλλοι που σηματοδοτούν έντονο κοινωνικό πρόβλημα.

Είναι οι δύο όψεις που έγιναν ορατές σε κάποιο βαθμό το 2016 και θα συνεχίσουν πιο έντονα το 2017, όπως όλα δείχνουν.

Φυσικά, είναι καλύτερο να υπάρχει ανάπτυξη, γιατί αν υπάρχει ύφεση ή στασιμότητα, η ποιότητα των αριθμών θα επιδεινωθεί ταχύτερα.

Εξυπακούεται ότι το πρώτο προϋποθέτει την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθότι θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης το 2017.

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v