Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ απομακρύνει το QE

Το περιεχόμενο των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που διέρρευσαν, δεν εκπλήσσουν. Όμως, δυσκολεύουν το έργο εκείνων που θα ήθελαν να βοηθήσουν για να βγει η χώρα στις αγορές.

Το ΔΝΤ απομακρύνει το QE
Αν η Ελλάδα επιθυμεί να ξεφύγει κάποτε από την οικονομική επιτροπεία και τα μνημόνια, θα πρέπει να αποκτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με καλούς όρους που δεν υπονομεύουν τη φερεγγυότητα του χρέους.

Η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε στα τέλη του 2014 με πρώτο τρίμηνο του 2015 θα κυνηγά τη χώρα για αρκετά χρόνια ακόμη.

Οι διαρροές των δύο εκθέσεων του ΔΝΤ που θα συζητηθούν στο ΔΣ της 6ης Φεβρουαρίου επιβεβαίωσαν αυτά που λίγο-πολύ γνωρίζαμε αναφορικά με τις θέσεις του Ταμείου.

Στα θετικά, παραμένει η διαπίστωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, υπό την αίρεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως και εγκαίρως το πρόγραμμα προσαρμογής.

Στα αρνητικά, η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει λίγο κάτω από το 1% και το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στο 1,5% με το τρέχον πρόγραμμα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Θα πρέπει ασφαλώς να περιμένουμε για να δούμε όλα τα σενάρια που περιγράφονται στην ανάλυση για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όμως, το σημαντικό είναι το συμπέρασμα ότι παραμένει μη διαχειρίσιμο, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Να θυμίσουμε ότι το κριτήριο είναι συνδυασμός, αφενός, των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών που δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ και αφετέρου, της αποκλιμάκωσης του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ.      

Η θέση του ΔΝΤ είναι σημαντική, γιατί επηρεάζει εμμέσως τη στάση της ΕΚΤ.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΚΤ θα βγάλει τη δική της ανάλυση διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους, πριν αποφασίσει για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ως γνωστόν, η ένταξη στο QE θεωρείται «κλειδί» για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αν και το 2014 δανείσθηκε χωρίς να έχει πρόσβαση στο QE.

Αν όμως το ΔΝΤ βγει δημοσίως και αμφισβητήσει τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως διαρρέει, θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να βγάλει το αντίθετο συμπέρασμα.

Κι όλα αυτά παρά την επιθυμία της ΕΚΤ να βάλει τα ελληνικά ομόλογα στο QE για να ενισχύσει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, όπως λένε στην Αθήνα εδώ και καιρό.

Υπό αυτή την έννοια, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να προλάβει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το χρέος.

Πώς;

Κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση και παίρνοντας διαβεβαιώσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, έστω κι αν το πολιτικό κόστος ήταν μεγάλο, από τη στιγμή που ο μεγάλος στόχος είναι το QE.

Τώρα πλέον, έτσι που δείχνουν να εξελίσσονται τα πράγματα, η θέση του ΔΝΤ για το χρέος υπονομεύει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v