Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!

H οικονομία βγήκε στον αφρό το 2016, αλλά κάποια σημάδια είναι ανησυχητικά και δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι συνδέονται με αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ρευστότητας.

Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!

Ως γνωστόν, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το 2016, έναντι πρόβλεψης για ύφεση.

Ηταν η πρώτη φορά που καταγράφεται μικρός αλλά θετικός ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ από το 2014, που η οικονομία είχε μεγεθυνθεί κατά 0,4%.

Φυσικά, για να είμαστε σωστοί, θα πρέπει να εξετάσουμε αν ο αποπληθωρισμός που καταγράφηκε τόσο το 2016 όσο και το 2014 έβαλε το χεράκι του.

Κι αυτό γιατί το ονομαστικό ΑΕΠ μπορεί να είναι κάτω, αλλά ο αποπληθωρισμός να βγάζει το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε θετικό έδαφος.

Όμως, θα πρέπει να σταθούμε πιο πολύ στο 4ο τρίμηνο, που η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναπάντεχη, με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο μοιράσθηκαν κάπου 630 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους και επομένως ένα μέρος έπεσε στην αγορά, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Φυσικά, η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ διαφέρει συνήθως από τις μετέπειτα που ενσωματώνουν περισσότερα στοιχεία και μερικοί πιστεύουν ότι θα υπάρξει ανοδική αναθεώρηση.

Όμως, ακόμη κι αν έχουν δίκιο, θα υπάρξει επιβράδυνση του ρυθμού σε τριμηνιαία βάση, στην καλύτερη περίπτωση το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία το 1ο τρίμηνο του 2017, μέσω διαφορετικών καναλιών.

Εκτός από την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, το κανάλι της ρευστότητας είναι επίσης σημαντικό.

Η αβεβαιότητα έχει ήδη οδηγήσει σε εκροές ιδιωτικών καταθέσεων που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στον Τύπο.

Οι εκροές καθιστούν πιο επιφυλακτικές τις τράπεζες στη χορήγηση νέων δανείων, με δεδομένο το υψηλό στοκ των προβληματικών δανείων που έχουν στα βιβλία τους.

Όμως, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση σημαίνει πρακτικά αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2016 αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις πληρωμές μέρους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες από την εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης.

Είναι προφανές ότι νέες αποπληρωμές δεν μπορούν να γίνουν, όσο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση για να εισπραχθεί η δόση των 6 δισ. ευρώ και πλέον.

Ο συνδυασμός της μείωσης των καταθέσεων και της εκ νέου αύξησης των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες επιδεινώνει την κατάσταση ρευστότητας στην οικονομία και περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης.

Αν λοιπόν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, που είναι συνάρτηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, η ρευστότητα θα συνεχίσει να περιορίζεται όπως περνάει ο καιρός και μαζί της ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης.

Με ό,τι το τελευταίο συνεπάγεται.

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v