Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ιερό δισκοπότηρο του ΔΝΤ

Οι συζητήσεις του κουαρτέτου με την κυβέρνηση για τη δεύτερη αξιολόγηση θα βρεθούν στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα. Καθοριστική θα είναι η στάση του ΔΝΤ, πίσω από την οποία κρύβεται το ιερό δισκοπότηρο.

To ιερό δισκοπότηρο του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ, στο οποίο η Ελλάδα χρωστά 12 δισ. ευρώ περίπου, θεωρείται ο «σκληρός» του κουαρτέτου των δανειστών.

Αν πιστέψουμε διαρροές σε μερίδα του ελληνικού Τύπου, ο ρόλος της κ. Βελκουλέσκου στο κουαρτέτο θα είναι αναβαθμισμένος μετά τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με την κ. Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα.

Εμείς δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε την ανωτέρω πληροφορία.

Όμως, δεν περιμένουμε το Ταμείο να αλλάξει άποψη για τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης, με εξαίρεση το ύψος των μέτρων προσαρμογής που ζητά για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, με βάση τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016.

Εχουν λεχθεί και γραφτεί πολλά κατά καιρούς για τους λόγους που το Ταμείο κρατά τη στάση που κρατά στο ελληνικό θέμα.

Εχουν επίσης γραφτεί πολλά αναφορικά με το κατά πόσο το ΔΝΤ θα παραμείνει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Αν δεν κάνουμε λάθος, πάνε κάπου δυόμισι χρόνια από τότε που  επισημαίναμε -έχοντας διεξοδική συνομιλία μαζί τους- ότι τα στελέχη του ΔΝΤ δεν ήθελαν να παραμείνουν στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί το θεωρούσαν αποτυχημένο και δεν ήθελαν να σχετίζονται μαζί του.

Ενστάσεις στην περαιτέρω χρηματοδότηση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα προέβαλαν και προβάλλουν επίσης χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, π.χ. Βραζιλία.

Οι τελευταίες επικαλούνται το γεγονός ότι η Ευρωζώνη έχει τους πόρους για να δανειοδοτήσει την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ επί Ομπάμα ήταν υπέρ της ανάμιξης  του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κ. Λαγκάρντ, έχοντας πολιτικούς και προσωπικούς δεσμούς με την κ. Μέρκελ και το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, ήταν στην ίδια γραμμή.

Το ίδιο ισχύει σήμερα, με εξαίρεση την αδιευκρίνιστη στάση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τραμπ παρά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών.   

Στη σημερινή συγκυρία υπάρχει ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο δεν επιθυμεί να κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για την αποτυχία του ελληνικού μνημονίου σε περίπτωση αποχώρησης, γνωρίζοντας ότι  κάποιοι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιθανόν να το κάνουν.

Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος που το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το καθεστώς του δανειστή που έχει.

Το preferred creditor status ή κοινώς το προτιμητέο καθεστώς δανειστή.

Είναι το ιερό δισκοπότηρο του ΔΝΤ, όπως το αποκαλούν κάποιοι.

Ιστορικά, οι χώρες στις οποίες έχει δανείσει το Ταμείο δίνουν προτεραιότητα στη πληρωμή των υποχρεώσεών τους απέναντί του έναντι όλων των άλλων πιστωτών.

Η μεγάλη πλειοψηφία αγνοεί ότι η Ελλάδα παραβίασε για πρώτη φορά αυτό τον κανόνα του ΔΝΤ τον Μάιο-Ιούνιο του 2015.

Κι αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να πληρώσει τις οφειλές της προς τρίτους, π.χ. ομολογιούχους, Ευρωπαίους, παρά προς το Ταμείο.

Αν η Ελλάδα δεν είχε πληρώσει ούτε τους άλλους πιστωτές, δεν θα υπήρχε θέμα.

Όμως, αποπληρώνοντας τις οφειλές προς τους άλλους και αφήνοντας  απλήρωτο το ΔΝΤ, αμφισβήτησε το «ιερό» καθεστώς  του δανειστή του τελευταίου.

Αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για το Ταμείο, που στην Ελλάδα δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως καθώς αφορά όλο το πρόγραμμα δανεισμού του προς όλες τις χώρες.

Το ΔΝΤ δεν θέλει σε καμία περίπτωση αυτό να επαναληφθεί.

Γι’ αυτό απάντησε κάπως ειρωνικά στην πρόσφατη επισήμανση του κ. Ρέγκλινγκ του ESM ότι οι Ευρωπαίοι εγγυώνται κατά κάποιο τρόπο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ράις, αν θυμόμαστε καλά, είχε απαντήσει στον κ. Ρέγκλινγκ, κάνοντας αναφορά στο 2015, κάτι που πέρασε απαρατήρητο στην Ελλάδα.

Είναι λοιπόν θέμα ύψιστης σημασίας το ΔΝΤ να προστατεύσει το ιερό δισκοπότηρό του.

Μένοντας στο πρόγραμμα με μια μικρή πρόσθετη χρηματοδότηση 4-6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονη εξασφάλιση πληρωμής από τον ESM, είναι πιθανόν ο δρόμος, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v